LEGĂTURILE ECONOMICE ȘI COMERCIALE DINTRE CUBA ȘI FRANȚA SUNT ÎN ASCENSIUNE


ec_fr_cbParis, 2 febr. 2016 PL.

Ministrul cubanez  al Comerțului Exterior, Rodrigo Malmierca, și omologul francez, Anne Paugam, au semnat acorduri comerciale, în prezența președinților Francois Hollande și Raul Castro, ieri la Paris.

”Legăturile economice și comerciale dintre Cuba și Franța  continuă să crească”, a subliniat vicepreședintele Consiliului de  Miniștri cubanez, Ricardo Cabrisas.

Vizita în Cuba a președintelui francez, Francois Hollande în mai 2015, a constituit un momento istoric în relațiile bilaterale, a spus la un forum al oamenilor de afaceri organizat în paralel cu vizita de stat în această țară,  președintele Raul Castro.

Cabrisas a mai remarcat faptul că visita lui Hollande la Havana a permis reafirmarea voinței ambelor părți de a adânci aceste legături în sectoare de interés reciproc pe baza potențialului existent.

Cu visita efectuată de președintele cubanez se confirmă angajamentul de a continua întărirea schimburilor și ridicarea relațiilor la niveluri superioare  cu o proiectare pe termen lung, a remarcat el.

A mai precizat și faptul că Cuba se află într-un proces de actualizare a modelului său economic, care avansează în mod armonios, integral și planificat, pe calea construirii unui socialism prosper și sustenabil.

Vicepreședintele  Consiliului de Miniștri a mai subliniat faptul că autoritățile cubaneze și franceze au acționat în 2015 pentru găsirea unor căi noi și mecanisme  de creștere și consolidare a relațiilor economice, comerciale  bilaterale.

Cred că posibilitatea care ni se oferă cu această întâlnire și cele care se vor succeda de la implementarea agendei economice bilaterale subscrise ieri,  ne  oferă o excelentă ocazie pentru a pune legăturile economice, comerciale și financiare la nivelul într-adevăr corespunzător.

La rândul său, Rodrigo Malmierca, ministrul cubanez  al Comerțului Exterior și Investițiilor Străine, a afirmat că Franța este un important partener socio-economic și comercial  pentru Insulă.

Importurile sunt variate și exportăm  de asemenea produsele noastre. De asemenea, este al patrulea emițător de turiști pentru Cuba, a adăugat el.

Avem câteva investiții de capital francez  în Cuba:  companii în Turism, industria alimentară, telecomunicații, energie. Avem contracte de asociere economică internațională în construcții și contracte de administrare hotelieră, a spus el.

După părerea sa,  țara caraibiană este în măsură să atragă și alte companii franceze. Trăim un momento   deosebit de atractiv pentru ca  firme din această țară că  continue să facă afaceri în Cuba și să le dezvolte, a spus el.

Malmierca a mai subliniat și  că există un grup de domenii de interés común ca știința, tehnologia, inovațiile, mediul, turismul, energía și sursele renovabile, sănătatea, transporturile,  sectorul agricol și agro-alimentar, dezvoltarea urbană sustenabilă.

La sfârșitul lui decembrie 2015, Franța ocupa locul 12 în comerțul total al Cubei cu lumea și al 5-lea în relația cu Uniunea Europeană, conform informațiilor prezentate la forumul oamenilor de afaceri.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets