Lumea își exprimă solidaritatea cu Venezuela la Organizația Națiunilor Unite


solidaritate_ONUNew York, 01 aprilie 2015 (MPPRE)

Miercuri, 01 aprilie a avut loc în cadrul Organizației Națiunilor Unite „Ziua Solidarității cu Poporul și Guvernul Venezuelean”, unde au participat Ambasadori și delegați ai Statelor membre ale acestei organizații, aceștia exprimându-și sprijinul pentru țară, dar și respingerea decretului președintelui Statelor Unite, Barack Obama, prin intermediul căruia a numit Venezuela o „amenințare neobișnuită și extraordinară” pentru securitatea națiunii sale și a impus sancțiuni unilaterale cetățenilor venezueleni.

La eveniment, reprezentanții organismelor regionale și internaționale care și-au exprimat solidaritatea cu Venezuela au citit comunicatele emise de Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), Alianța Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), Uniunea Națiunilor Sud-americane (ALBA), Grupul celor 77 + China (G77) și Mișcarea de Nealiniere (MNOAL).

Ambasadorul Republicii Bolivariene Venezuela la Națiunile Unite, Rafael Ramírez, a deschis întâlnirea, urându-le bun venit și mulțumind omologilor săi și celorlalți delegați pentru solidaritatea permanentă a țărilor lor cu Venezuela. În discursul său, a spus că „această măsură disproporționată, unilaterală și extrateritorială, încalcă de manieră flagrantă dreptul internațional, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, dar și Declarația despre Principiile Dreptului Internațional referitoare la Relațiile de Prietenie și Cooperare între Statele Membre din 1970 și Declarația privind inadmisibilitatea Intervenției în Afacerile Interne ale Statelor din 1981”.

La rândul său, Ambasadorul Ecuadorului și Reprezentant pro tempore al Președinției CELAC, Xavier Lasso Mendoza, a salutat inițiativa și a citit comunicatul entității regionale.

Ambasadorul Uruguayului înaintea Națiunilor Unite, Gonzalo Koncke, în numele UNASUR, a citit Comunicatul aprobat la data de 14 martie, în care declara că țările membre „manifestă respingerea lor față de Decretul Executiv al Guvernului Statelor Unite ale Americii”.

Reprezentând ALBA, Ambasadorul Cubei, Rodolfo Reyes Rodríguez, a evidențiat că „Această agresiune înseamnă încălcarea tuturor normelor internaționale care reglementează existența Statelor egale și suverane, ignoră tradiția antiimperialistă pe care din punct de vedere istoric au revendicat-o popoarele noastre, și constituie o amenințare pentru pacea și liniștea țărilor noastre”.

Ambasadorul Africii de Sud, Ephraim Leshala Mminele, în numele Grupului G77 + China, a profitat de ocazie și în citirea Comunicatului emis de acest organism, a reafirmat că „Grupul celor 77 + China transmite solidaritatea sa și sprijinul guvernului venezuelean, afectat de aceste măsuri care nu contribuie sub nicio formă la spiritul dialogului politic și economic și la înțelegerea între țări. În același timp, îndeamnă comunitatea internațională să adopte măsuri eficiente și urgente pentru a elimina folosirea măsurilor economice coercitive unilaterale împotriva oricărui Stat, și în mod particular, împotriva țărilor în dezvoltare”.

În același mod, Ambasadorul Republicii Islamice Iran, Gholam Hossein Dehghani, în numele MNOAL, a afirmat că „regretă aceste măsuri disproporționate și reiterează sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Bolivariene Venezuela, în conformitate cu Principiile Bandung”. Mai mult, Ambasadorul a adăugat că „Mișcarea de Nealiniere își exprimă solidaritatea și sprijinul său poporului și Guvernului Venezuelei respingând  aceste măsuri ilegale”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai peste o sută de țări membre ale Națiunilor Unite, la nivel de reprezentanți Permanenți și alți delegați, cum ar fi Ambasadorii și reprezentanți la nivel înalt ai Argentinei, Boliviei, Zimbabwe, Chile, Vietnam, Mexic, Sudan, Eritreea, Somalia, Sfântul Vicențiu și Grenadinele, Fiji, Azerbaidjan, și Reprezentanții la nivel înalt ai Malaysiei, Rusiei, Kazahstanului, Uzbekistanului, Nigeriei, Nicaraguei, Statului Palestina, printre altele, care au reafirmat angajamentul lor cu Poporul și Guvernul venezuelean și au ratificat respingerea lor față de sancțiunile unilaterale împotriva Venezuelei.

De asemenea, au declarat că agresiunea împotriva Venezuelei constituie o amenințare împotriva întregii regiuni latino-americane și caraibiene, drept urmare s-au alăturat cererii ca administrația nord-americană să abroge ordinul executiv al Președintelui Barack Obama deoarece este ilegal și intervenționist.

La întâlnire au participat de asemenea, în calitate de invitați speciali, reprezentanți ai mișcărilor sociale și ai societății civile care însuflețesc orașul New York, aceștia arătându-se solidari cu Venezuela și condamnând decizia Președintelui Statelor Unite.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets