Maduro: Alianța BRICS-Unasur va impulsiona pacea și prosperitatea economică în regiune


Caracas, 16 iulie 2014 (RNV).

Președintele Republicii, Nicolás Maduro, a afirmat miercuri că reuniunea dintre mandatarii țărilor care alcătuiesc grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Adrica de Sud) și Uniunea Națiunilor Sud-Americane (Unasur) va permite realizarea unei alianțe pentru pacea și prosperitatea economică în regiune. Întâlnirea dintre ambele blocuri, prima de acest fel, a avut loc miercuri, la Palatul Itamaraty, sediul Cancelariei braziliene.

ʺReuniunea BRICS-Unasur are, fără nicio îndoială, un caracter istoric: un bloc sud-american pe cale să-și găsescă drumul în domeniul economic, cultural, politic, territorial, al identității sud-americaneʺ care se întâlnește cu ʺcinci dintre cele mai importante națiuni emergente ale momentuluiʺ înseamnă o mare alianță, a afirmat șeful Statului, la sosirea pe aeroportul din Brasilia.

Uniunea aceasta va permite ʺcorectarea nedreptăților falsului neoliberalism care a privilegiat capitalismul speculativ în lume, jaful pe căi financiare speculative, precum în cazul fraților noștri argentinieni cu fondurile tip vulturʺ, a comentat el.

Președintele Maduro a afirmat că noile mecanisme financiare înființate, ca Banca de Dezvoltare și Fondul de Rezerve, care vor contribui cu resursele necesare la proiectele de infrastructură, compensând insuficiența creditelor din partea principalelor entități internaționale, precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială, reprezintă ʺstindarde ridicate de gigantul Hugo Chávezʺ.

ʺAm propus, de asemenea, o alianță de lucru între Banca Sudului, existentă deja, și cea în curs de creare, Banca BRICS, carea u un obiectiv común, și anume o nouă arhitectură financiară, în beneficiul dezvoltării economice în condiții de echitate pentru țările noastre, (…) pe lângă promovarea unei economii productive, creatoare de muncă și bogățieʺ, a informat Maduro la sfârșitul reuniunii, pe care a calificat-o drept pozitivă.

Maduro a mai spus că Venezuela va propune, în cadrul summitului Unasur, ce va avea loc în luna august la Montevideo, să se desemneze o comisie specială, de nivel prezidențial, care să se ocupe de colaborare acu BRICS.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets