Maduro insistă în transformarea summit-ul climatic de la Paris într-un adevărat spaţiu de exprimare pentru popoare


summit_mediu_parisScris de MPPRE

Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a subliniat luni că şefii de State trebuie să se asigure că în cadrul Summit-ului Mondial pentru Climă, ce va avea loc la Paris, Franţa, la finele acestui an, se vor face auzite vocile popoarelor.

¨Trebuie să ne asigurăm, în calitate de guverne ale popoarelor, supuse mişcărilor noastre sociale, că summit-ul de la Paris va fi, înainte de toate, un summit al popoarelor organizate, al mişcărilor care apără planeta. O adevărată mobilizare, acolo unde se regăsesc tineretul şi popoarele¨, s-a exprimat şeful Statului în momentul participării sale la închiderea Celei de-a Doua Conferinţe Mondiale a Popoarelor pentru Schimbările Climatice şi Protejarea Vieţii, care a avut loc la Cochabamba, Bolivia.

Pentru aceasta, Preşedintele a subliniat că este necesar să se prezinte la Paris toate propunerile care au rezultat în urma conferinţei începute sâmbăta trecuta, pe 10 octombrie, şi care a reunit peste 50 de mişcări sociale, ambientaliste şi ecologiste din diferite părţi ale lumii.

¨Ne aflăm în faţa unei mari provocări, ca vocea care s-a făcut auzită să fie vocea noastră, să ducem cu mult curaj la summit-ul de la Paris toate aceste propuneri aprobate, ca o unică voce, vocea popoarelor¨, a susţinut Preşedintele Nicolás Maduro, în cadrul declaraţiilor transmise de către Televiziunea Naţională din Venezuela.

Preşedintele a punctat faptul că sprijină consolidarea unei economii verzi, numai dacă aceasta corespunde intereselor popoarelor, permiţându-le dezvoltarea şi independenţa. Totuşi a avertizat ca propunerea pentru crearea unui fond verde este mai mult o strategie a ţărilor dezvoltate şi a imperiului, vizând recolonizarea naţiunilor mai vulnerabile.

¨În spatele noii măşti se află un monstru şi mai rău; vor să transforme fondul de finanţare şi economia verde în două instrumente ale recolonizării economice, financiare şi culturale. Îşi însuşesc voinţa popoarelor încercând mereu să le supună intereselor şi afacerilor lor¨, a afirmat preşedintele Maduro.

De asemenea, a reiterat faptul că este necesară dezvoltarea unui sistem care să vegheze pentru drepturile mediului înconjurător şi ale umanităţii, pentru a putea astfel conserva viaţa pe planetă.

În permanenta apărare a drepturilor

În cadrul întâlnirii, şeful Statului venezuelean a arătat faptul că popoarele continentului şi-au demonstrat capacitatea de rezistenţă şi de opoziţie în faţa daunelor lăsate în urmă de către puterile dominatoare sosite pe continent acum mai mult de cinci secole şi şi-au apărat dreptul lor la fericire.

¨Astăzi, după 523 de ani, stindardul nostru este dreptul la fericire umană, printre cele provenite de la Pachamama, drepturi care au răsărit ca un arbore ce creşte din pământ. Din mica sămânţă a rezistenţei au răsărit ideile măreţe ce ne-au adus astăzi la  Cochabamba, într-o zi de 12 octombrie¨, a declarat Maduro la închiderea Celei de-a Doua Conferinţe Mondiale a Popoarelor pentru Schimbările Climatice şi Protejarea Vieţii.

Preşedintele venezuelean a pus în evidenţă faptul că popoarele din sud s-au refăcut, acum, la 523 de ani de la debutul celei mai sângeroase şi crude tragedii pe care a trăit-o pământul american şi care s-a constituit într-un holocaust indigen şi african, curmând milioane de vieţi.

¨Niciodată înainte şi nici după această epocă, popoarele noastre nu au trăit şi nici nu vor mai trăi oribilul holocaust indigen al secolelor XVI, VII şi XVIII, oribilul holocaust afro-american al străbunilor noştri sclavi¨,  a susţinut Maduro, care a mai adăugat: ¨Ce capacitate de regenerare au avut popoarele noastre, ce capacitate de rezistenţă şi refacere¨.

Maduro a subliniat că înainte în Venezuela se celebra 12 octombrie cu o profundă semnificaţie colonialistă, dar că momentul istoric al deşteptării a dus la Revoluţia Bolivariană şi la revelarea adevăratei semnificaţii a acestei zile, ce astăzi este amintită drept Ziua Rezistenţei Indigene.

 

Cea de-a Doua Conferinţă Mondială a Popoarelor pentru Schimbările Climatice şi Protejarea Vieţii s-a desfăşurat în localitatea Tiquipaya, în departamentul Cochabamba, Bolivia şi s-a concretizat în propuneri venite din partea a 12 grupuri de lucru, propuneri ce vor fi prezentate la Summit-ul Climatic Mondial care va avea loc la sfârșitul anului la Paris, în Franţa.

Obiectivul conferinţei a fost evaluarea progreselor şi rezultatelor obţinute în prima Conferinţă Mondială a Popoarelor pentru Schimbările Climatice, conferinţă ce a avut loc în Cochabamba în 2010.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets