Maduro: punctul forte al CELAC este de a fi atins calea uniunii, mai puternici prin diversitate


CELAC_novCaracas, 23 octombrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Vineri 23 octombrie s-a desfăşurat la Palatul Prezidenţial Miraflores din Caracas, cea de-a doua Reuniune Ministerială privind Dezvoltarea Socială pentru eradicarea Foametei şi a Sărăciei în Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene.

Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a adresat mulţumiri pentru prezenţă tuturor reprezentanţilor Guvernului şi organizaţiilor şi şi-a manifestat bucuria că Venezuela a fost ţara gazdă a acestei întruniri CELAC.

„Sunt foarte fericit că suntem amfitrionii unei reuniuni de lucru pentru planurile Americii Latine şi Caraibelor în sfera dezvoltării sociale”.

„Printre diversitatea ideilor, a modelelor şi propunerilor, punctul tare al CELAC este faptul că am reuşit construirea drumului uniunii, împreună mai puternici prin diversitate, şi nu doar diversitatea culturală a Americii noastre Latine şi Caraibelor, ci şi diversitatea ideologică şi politică care a facilitat puncte de acord, iar cel mai important aspect îl constituie fondarea acelei CELAC ce ne permite crearea unei agende comune”, a declarat Şeful Statului.

Acest program care include obiectivele de dezvoltare sustenabilă trasate recent de către Naţiunile Unite, a adăugat, va permite crearea condiţiilor de stabilitate şi sustenabilitate în procesele de armonizare a politicilor naţionale cu cele comune ale CELAC.

Lupta contra inegalităţii

În discursul său, preşedintele venezuelean a subliniat importanţa construirii unei agende de lucru comune cu ţările membre CELAC, pentru combaterea sărăciei şi inegalităţii.

„În lupta pentru fericirea socială, aşa a numit-o însuşi Eliberatorul Simón Bolívar în discursul din Angostura, 15 februarie 1819. Securitatea socială şi fericirea socială fac parte dintr-o doctrină care ne-a permis să dezvoltăm planuri şi acţiuni pe care noi le numim (în Venezuela) misiuni sociale”.

De asemenea, a indicat faptul că „inegalitatea a fost cauza care a dat naştere imensei sărăcii ce a caracterizat continentul nostru pe parcursul secolului XX şi o parte din secolul XXI”.

În acest context, liderul revoluţionar a propus trasarea obiectivelor comune care permit atingerea planurilor de acţiune în diferite aspecte sociale.

În sensul continuităţii celei cea de-a doua Reuniuni Ministeriale CELAC privind Dezvoltarea Socială, liderul venezuelean a solicitat grupurilor de guverne şi organismelor prezente la întrunire, să îşi unească eforturile pentru o agendă de lucru comună şi integratoare.

De asemenea, a subliniat că este esenţială integrarea pentru dezvoltarea socială „aşa cum au visat-o eliberatorii noştri”.

În încheierea discursului său, preşedintele Maduro a concluzionat că „numai uniţi vor obţine fericirea, vom reuşi să parcurgem secolul XXI pe un teritoriu de speranţă umană; America Latină şi Caraibe unite, un teritoriu al păcii”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets