Maduro: Solicit CELAC crearea unui plan tactic anti-criză economică


Caracas, 27 ianuarie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

În cadrul  celui de-al IV-lea Summit al Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), în Ecuador, preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, a solicitat ţărilor membre CELAC concentrarea asupra realizării ¨unui plan tactic anti-criză economică¨, în contextul confruntării cu scăderea vertiginoasă a preţurilor petrolului.

¨Eu vă propun cu modestie, dragă prietene preşedinte Danilo Medina, cu sprijinul cvartetului  şi având aici pe remarcabilul Rafael Correa cu toată forţa şi cunoştinţele sale de economie, să alcătuim un plan tactic anti-criză economică, un plan tactic al Americii Latine şi Caraibelui¨ a cerut Maduro noului preşedinte pro témpore al CELAC.

Făcând referire la vremurile bune, Nicolás Maduro, a subliniat progresele CELAC în aspectele sociale, în pofida diferenţelor ideologice şi politice, precizând că ¨politicile sociale au dat un rezultat extraordinar ca sisteme de protecţie a popoarelor noastre, de depăşire a inegalităţii şi a sărăciei, aşa cum bine indică statisticile elaborate de către organismele internaţionale¨.

În acelaşi mod, Şeful Statului a exprimat faptul că în pofida complexei situaţii economice cu care se confruntă Venezuela, în anul 2015 a adus nivelul sărăciei critice la un 4.7 %, iar 84 % dintre vârstnici sunt pensionari ¨într-un an în care am avut o reducere de  70% a venitului, când am avut o scădere de 5% şi o economie inflaţionistă ca cea venezueleană, dependentă de importuri, cu un aparat productiv ce necesită consolidare¨.

¨În timpuri de criză, comunităţile, vecinii şi familiile se caută pentru a se susţine, a se ajuta, cum spunea Simón Rodríguez. Este momentul să concepem un plan de solidaritate, de complementaritate, de dezvoltare solidară a Americii Latine şi Caraibelui, este momentul să încercăm, aşa cum am încercat şi în domeniul politic rezolvarea conflictelor dintre noi pentru a ajuta Columbia în construirea păcii sale; aşa cum ne-am ajutat în obţinerea de progrese în domeniul politicii sociale pentru depăşirea inegalităţilor, mizeriei şi sărăciei; a sosit momentul –credem noi- şi aşa propunem, să avem un plan comun şi, îndrăznim să spunem, un plan tactic anti-criză economică¨, a subliniat Preşedintele Maduro.

Sprijinul CELAC pentru Venezuela contra ingerinţelor

După decretul intervenţionist emis de Statele Unite contra Venezuelei, din 9 martie 2015, Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene a oferit sprijinul său Patriei lui Bolivar. Făcând referire la aceasta Maduro s-a exprimat: ¨Adresez mulţumiri pentru sprijinul pe care l-am primit ca Guvernul Statelor Unite să retragă definitiv şi să nu mai reînnoiască decretul prin care ameninţa cu sancţiuni poporul Eliberatorului Simón Bolívar, iubita noastră Venezuela, mulţumesc pentru solidaritate şi tot sprijinul, avem încredere, avem speranţă¨.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

 

Latest Tweets