Massachusetts lansează un program de formare muzicală inspirat din Sistem


MassachusettsBoston, 3 decembrie 2014 (MPPRE)

Centrul Cultural Massachusetts din Boston (SUA), în cadrul unui plan de iniţiative privind dezvoltarea tineretului, a lansat primul program public de formare muzicală denumit „A fi A face”, inspirat din Sistemul Naţional al Orchestrelor şi Corurilor de Tineret şi de Copii din Venezuela, cunoscut sub numele de „Sistem”.

Diferiţi lideri regionali şi naţionali din domeniul artelor şi educaţiei muzicale s-au reunit în spaţii ale Centrului de Artişti pentru Omenire, din zona de sud a oraşului, în scopul de a fi puşi la curent cu această nouă iniţiativă.

Anita Walker, director executiv al MCC (Centrul Cultural Massachusetts), a explicat că „A fi A face” are ca obiectiv convertirea muzicii într-un vehicol de dezvoltare a tinerilor şi de generare a unei schimbări de natură socială. Muzica îmbunătăţeşte calitatea vieţii copilului, îi accentuează randamentul în procesul de învăţământ şi-l ajută să-şi exprime potenţialul maxim.”

În anul 2009, directorul Orchestrei, Maestrul José Antonio Abreu, fondatorul Sistemului, a fost câştigătorul Premiului TED (Tehnologie, Divertisment, Desen), o organizaţie fără scopuri lucrative dedicată „ideilor demne de promovare”, prin care i se acorda posibilitatea de a-şi pune în aplicare o dorinţă care să schimbe lumea.

Dorinţa maestrului Abreu a fost înfăptuirea unui program muzical de educare a tinerelor talente din SUA; de atunci, Erick Holmgren, care în prezent este directorul programului „A fi A Face”, s-a ocupat de trasarea şi managerierea proiectului.

„Acest proiect, devenit realitate, cuprinde peste 2000 de copii în cadrul a 15 programe, în statul Massachusetts, o parte a misiunii mele fiind să străbat ţara pentru a vorbi orchestrelor, colegiilor publice şi private, şcolilor de muzică comunitare şi universităţilor despre Sistem”, a declarat Holmgren.

Holmgren a adăugat că „muzica reprezintă cea mai eficientă intervenţie socială. Altă dată ea era accesibilă doar celor cu venituri mari, dar conceptul începe să se schimbe. Pentru noi, succesul nu se măsoară în numărul de bilete vândute ci în cel al copiilor angrenaţi în proiectul nostru. Cât mai mulţi copii pentru mai multă muzică.”

Actualmente, modelul Sistemului se aplică în nenumărate ţări din toată lumea, salvând mii de copii de la o viaţă fără idealuri, prin aceea că le oferă oportunitatea de a se dezvolta în plan individual, intelectual, spiritual şi social.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets