Mexicanii s-au îndrăgostit de Venezuela după ce au ascultat Simfonia Simon Bolivar


venezuela_cultura2Mexic, 24 iunie 2016 (UN).

Simfonia Simon Bolivar (SSB), sub conducerea lui Diego Matheuz, a lăsat uimit publicul care a asistat la Auditoriul Național Ciudad de Mexico pentru a fi prezenți la primul concert al muzicienilor venezueleni încadrat în turul Mexic 2016.

Emoția se vedea prin pielea și buzele celor prezenți când ovaționau și pronunțau aclamații de genul “Trăiască Venezuela“ și “Trăiască maestrul Abreu“, după ce ascultau interpretarea impecabilă a muzicienilor din diferite generații ale Sistemului Național al Orchestrelor și Corurilor de Tineri și Copii din Venezuela.

Simfonia s-a dedicat în mod natural la melodia provocatoare Suite Margariteña, a venezueleanului Inocente Carreño, pentru a trece apoi la provocarea ritmică a Simfoniei India, de Carlos Chavez.

“Apoi au traversat Atlanticul prin intermediul muzicii. Dificultățile tehnice ale Simfoniei Nº 1 în Re Major “Titán”, Gustav Mahler, au fost depășite de muzicieni, care pur și simplu au urmat ceea ce au învățat într-un program educațional venezuelean, fondat acum 41 de ani, și care în prezent inspiră mai mult de 50 de țări”, indică un comunicat de presă.

După ce au ridicat publicul în picioare, Simfonia Simon Bolivar și Matheuz, au rămas mai mult timp decât era prevăzut pentru a oferi un bonus muzical mexicanilor prin interpretarea lui Huapango, o operă simfonică a compozitorului mexican Jose Pablo Moncayo, considerată al doilea Imn Național al acestei națiuni.

“Cu noi expresii de mulțumire din partea publicului, orchestra a oferit cadou de două ori consecutiv interpretarea operei muzicale Aires de Venezuela, a lui José Terencio Silva. Desigur, reacția a fost de mai multe aplauze și închiderea serii cu multe ovații pentru SSB, de asemenea, cu mulțumiri și pentru Ministerul Culturii și Auditoriul Național Ciudad de Mexico pentru acest cadou oferit mexicanilor”.

Prezența în sală a nepoatei maestrului Carlos Chavez, Jana Angulo Prieto, a acordat, de asemenea, o tentă specială acestui prim concert din turneul Mexic 2016, care va culmina sâmbătă, 25 iunie cu alt concert.

Acest promotor cultural s-a oferit să sprijine inițiativele de difuzare a repertoriului latino-american, prin moștenirea istorică a bunicului său.

“Sesiunile educative pe care a început să le facă SSB în Districtul Federal Mexic au lăsat o urmă în rândul locuitorilor orașului. Autoritățile din acest oraș promovează o strânsă legătură cu toate comunitățile care fac parte din această mare zonă, prin intermediul organizațiilor de învățământ deschis pentru vecini și activități de schimb cu elevii programelor sociale din școli”.

Prima repetiție a Simfoniei Simon Bolivar la Farul Aragon, un spațiu recuperat recent, nu numai că a adus tineri din locuri izolate din Ciudad de Mexico, dar a permis multor adulți și familiilor din zonele populare să se bucure de talentul muzicienilor venezueleni. În acea zi, mulți dintre ei au ascultat pentru prima oară o orchestră simfonică live.

“Maestrul Diego Matheuz a pus la dispoziția Ministerului Culturii din Ciudad de Mexico înțelepciunea SSB și orchestrele Sistemului cu scopul de a stabili un nou nucleu și de a crea noi alternative educaționale. Această inițiativă ar permite redimensionarea programelor muzicale care, din anul 2008 încearcă să reproducă filozofia educațională și socială a maestrului José Antonio Abreu în țara aztecă”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets