MINISTERUL DE EXTERNE AL CUBEI REITEREAZĂ SPRIJINUL PENTRU PREȘEDINTELE VENEZUELEI, NICOLÁS MADURO


f0006052Caracas, 03 iunie 2016 (MPPRE).

Sora Republica Bolivariană Venezuela a dus o luptă diplomatică grea și victorioasă în Sesiunea Extraordinară a Consiliului Permanent al Organizației Statelor Americane, care a avut loc pe 1 iunie, împotriva planului intervenționist al imperialismului și oligarhilor.

De asemenea, a făcut referire la principiul de a nu interveni în afacerile interne ale Statului și dreptul acestuia de a alege, fără interferențe externe, sistemul său politic, economic și social, consacrat în Proclamația din America Latină și Caraibe ca zonă de pace, pe care au semnat-o Șefii de Stat și Guvern în timpul Summit-ului Comunității Statelor Latinoamericane și Caraibe, care a avut loc în La Havana, în ianuarie 2014.

Este surprinzător modul isteric, lipsit de tact și etică, în care Secretarul General al OEA încearcă prin orice mijloace să servească interesele ascunse.

Domnul Almagro a încercat acum să aplice Carta Democratică Inter-Americană, în special articolul 20, care se presupune că vizează abordarea defalcării sau modificării grave a ordinului constituțional, care nu a fost invocat la lovitura de stat militară din 2002 împotriva președintelui Hugo Chávez Frías, nici pentru a condamna loviturile de stat sau tentativele de lovituri de stat care în ultimii cincisprezece ani au agitat regiunea, cu excepția unui caz din 2009, în care Statele Unite și unele forțe de dreapta au avut o rezistență puternică.

Pentru a face acest lucru, fără un mandat din partea statelor membre, atribuind prerogative pe care nu le aveau, cu ajutorul unor elemente din opoziția venezueleană și a altor personaje cu reputație îndoielnică, au scris un raport calomnios și intervenționist care, cu încălcarea procedurilor, a fost făcut public.

Totul părea a fi servit pentru un drum victorios, dar Secretarul General, birocrații de la OEA și mentorii lor cu intenții rele, au uitat că nu trăim în 1962, când cu o rușinoasă complicitate a fost judecată și condamnată Cuba socialistă.

Diferența a fost făcută de tonul discuțiilor, plângerile dure la adresa rolului indecent al Secretarului General, pozițiile ferme ale țărilor înrudite din ALBA-TCP, argumentele senine ale celor care au ales dialogul, respectul între națiuni și pacea ca reguli de diplomație, și, rezistența clară din Caraibe față de tratatul trădător împotriva Venezuelei.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ceea ce s-a întâmplat acum în Washington este o dovadă în plus că America noastră s-a schimbat, deși OEA rămâne un instrument nereformabil al dominației Statelor Unite asupra popoarelor din America Latină și Caraibe, și reamintește declarația Președintelui Raúl Castro Ruz din decembrie 2008, reiterată în recentul Congres al Partidului Comunist din Cuba, când parafrazându-l pe José Martí a spus că “înainte ca Cuba să se întoarcă în OEA, se va uni Marea Nordului cu Marea Sudului, și se va naște un șarpe dintr-un ou de vultur”.

Pentru Revoluția Bolivariană și a lui Chavez, solidară și generoasă, Președintelui Nicolas Maduro Moros, uniunii civilă-militară și oamenilor curajoși, reiterăm încă o dată sprijinul deplin din partea Poporului și Guvernului Revoluționar cubanez, și credința noastră de neclintit pentru triumful cauzei voastre drepte.

Ministerul Afacerilor Externe
Havana, 02 iunie 2016

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets