Ministra de Externe a Venezuelei prezintă la OEA evoluția dialogului dintre guvernul venezuelean și opoziție


Del_RWashington, din 21 iunie 2016 (MPPRE)

Ministra Puterii Populare pentru Afaceri Externe, Delcy Rodriguez Gomez, a vorbit la Sesiunea Specială a Consiliului Permanent al Organizației Statelor Americane (OEA) convocat de către Republica Bolivariană Venezuela, pentru a prezenta progresele din procesul de dialog între Guvern și reprezentanții partidelor politice din opoziție, însoțit de fostul președinte spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Ministra a declarat că procesul de dialog pe care îl însoțesc în prezent foștii președinți Leonel Fernandez (Republica Dominicană), Martin Torrijos (Panama) și Jose Luis Rodriguez Zapatero (Spania), inițiat la cererea președintelui Nicolas Maduro, a avut loc după ce sectorul opoziției venezuelene a promovat, prin Adunarea Națională, o lege de auto-iertare pentru a răsturna guvernul legitim.

Rodríguez Gómez a subliniat faptul că președintele Maduro a insistat pe un dialog de pace și fraternitate, chiar și după planul “Ieșirea” din 2014, care a lăsat 43 de venezueleni morți; cu toate acestea, din parlamentul venezuelean, președintele a insistat asupra chemării la violență pentru a răsturna guvernul constituțional.

În acest sens, Șefa Diplomației Bolivariene de Pace a declarat cu îngrijorare că există o tendință periculoasă în organizație: “De la începuturile sale, OEA are în natura sa două forțe care se confruntă, Statul de Drept Emisferic și pretențiile imperiale ale țării hegemonice din regiunea și domeniul său de influență, iar această contradicție este prezentă în Consiliul Permanent”.

Aceasta a asigurat că Secretarul General al OEA, Luis Almagro, ignoră guvernul legitim al președintelui Maduro. “În baza a ce, acest domn se simte îndreptățit să facă un raport fraudulos despre Venezuela, fără solicitarea Statului membru în cauză? Cine are această idee de a convoca o sesiune extraordinară a acestui Consiliu Permanent pentru a discuta despre Venezuela fără consimțământul Guvernului?”, a întrebat ministra în plenul Consiliului Extraordinar.

A mai spus că Secretarul General al OEA s-a străduit să lucreze pentru opoziția venezueleană, lucru care contravine tuturor normelor organizației, și împiedică dialogul în Venezuela, “e de ajuns cu sabotarea dialogului. Noi, cu OEA sau fără OEA, vom apăra țara”.

“Almagro împiedică dialogul în Venezuela, cerând o reuniune extraordinară, oferind sectoarelor din dreapta venezueleană că la data de 23 iunie vor aplica Venezuelei Carta Democratică”. Având în vedere această reuniune lipsită de sens, Ministra a solicitat în mod oficial președintelui Consiliului Permanent al OEA inadmisibilitatea acestei întâlniri, care încalcă toate regulile de procedură.

Delcy Rodriguez a făcut o cerere pentru respectarea Statului de Drept în Venezuela, și a reiterat faptul că nici un guvern străin nu poate cere Venezuelei încălcarea acestuia.

“Noi apărăm Statul de Drept multilateral și internațional pentru că este singurul lucru pe care îl au țările care se aliniază la țara hegemonică din această regiune (…) Venezuela nu este judecată de către această instituție. Oamenii din Venezuela nu primesc ordine de la Statele Unite”.

I-a reamintit lui Luis Almagro că lucrează pentru președintele Maduro, deci lucrează pentru guvernele din regiune. “E de ajuns cu guvernarea pentru camerele de luat vederi, să începem să guvernăm pentru regiunea și poporul nostru (…) Pacea este calea, și este premiza pe care o are guvernul președintelui Nicolas Maduro”.

Diplomatul a mulțumit Statelor Membre pentru faptul că la 1 iunie au aprobat prin consens o Rezoluție de sprijin pentru dialog în Venezuela cu atașament absolut față de suveranitatea din Venezuela, de asemenea, a mulțumit și Uniunii Națiunilor Sud-Americane (Unasur) pentru faptul că au însoțit dialogul și a invitat opoziția să participe la întâlnirile ce au loc în vederea realizării păcii, bunăstării populației, și respectarea Constituției.

Trebuie reamintit faptul că săptămâna trecută Venezuela a cerut demisia lui Luis Almagro din funcția de secretar general al OEA, pentru lipsa de echilibru și imparțialitate în exercitarea funcțiilor sale în care a acționat “ca un activist al opoziției extreme și anti-democratică din Venezuela”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets