Ministra de Externe, Delcy Rodríguez îi cere lui John Kerry să înceteze cu intențiile sale intervenționiste la adresa Venezuelei


Caracas, 13 august 2015 (MPPRE).

Joia aceasta, ministra puterii populare pentru relații externe, Delcy Rodríguez, i-a solicitat secretarului de stat al SUA, John Kerry, să înceteze cu intervențiile sale în afacerile interne ale Venezuelei.

Ministra de externe a aminitit funcționarului american, că Venezuela este o națiune liberă și suverană, iar nu subiectul mandatelor ninciunui imperiu.

«Vremurile în care SUA îi dicta Venezuelei ce să facă s-au terminat, datorită acțiunii antiimperialiste a poporului venezuelean. Suntem o Patrie liberă și independentă, suntem moștenitorii lui Simon Bolivar și ai lui Hugo Chavez! Avem o istorie glorioasă a luptei pentru suveranitatea noastră!».

Rodríguez a declarat că regularizarea relațiilor diplomatice între Statele Unite și Venezuela trebuie să se bazeze pe respectul mutual și pe normele internaționale, iar nu pe intervenționism.

Declarațiile Ministrei de Externe a Venezuelei se referă la recentele intervenții ale Secretarului de Stat al Statelor Unite, care solicită prezența obervatorilor internaționali la alegerile parlamentare din decembrie, și eliberarea ”deținuților politici”, pentru a diminua ”impactul negativ” al relațiilor dintre cele două state.

Ceea ce nu recunoaște Kerry

Conform ultimelor informații oferite de vicepreședinta Consiliului Național Electoral (CNE), Sandra Oblitas, Venezuela va conta, pentru alegerile din decembrie, pe înalți observatori internaționali, recunoscuți în cadrul proceselor electorale, după cum a procedat în ultimii ani.

Portalul CNE indică următoarele: ”progresele programului de observatori electorali internaționali este stipulat în Capitolul XIV al Regulamentului General din cadrul Legii Organice a Proceselor Electorale, și stabilește garanțiile de care beneficiază invitații internaționali, instituțiile sau autoritățile electorale din alte state, organizații sau organisme internaționale, precum și instituțiile acreditate de CNE, în vederea consolidării proceselor electorale care au loc în țară”.

În ceea ce privește presupusa existență a ”unor deținuți politici” în Venezuela, Ministra de Externe venezueleană a reiterat că o persoană deținută pentru delicte sau fapte teroriste nu poate fi considerată deținut politic.

«Nu se pot apăra persoanele care au comis acte teroriste. Este foarte periculos să consideri că există un terorism bun și unul rău; este foarte periculos deoarece se poate întoarce total împotriva ta», a declarat Rodríguez în cadrul unui interviu pentru Russia Today (RT).

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets