Ministra de Externe Rodriguez: Apărarea Drepturilor Omului este o politică permanentă a statului venezuelean


dr_omCaracas, 12 iulie AVN

Apărarea și protecția Drepturilor Omului este o politică permanentă a statului venezuelean, și constituie centrul de acțiune al Guvernului Bolivarian în sine, a declarat marți ministra de externe, Delcy Rodriguez, în timpul Dezbaterii la Nivel Înalt cu privire la garanțiile fundamentale, din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU).

”În Venezuela s-a conturat un model garant, promotor și protector al drepturilor omului”, a declarat ministra, în același timp reiterând că în pofida conjuncturii economice prin care trece țara, consecință a unui război neconvențional pus la cale de sectoarele imperialiste, a scăderii prețurilor petrolului, în Venezuela se fac pași importanți în acest sens.

Apărarea sustenabilă a drepturilor fundamentale în Venezuela este deja un lucru obținut încă din anul 1999, prin aprobarea Constituției Bolivariene, la data de 15 decembrie 1999, cu 3.301.475 voturi, o majoritate de 71,78%.

Din acel moment, Venezuela a început să facă primii pași către luptele sociale, în special cele pentru incluziunea celor excluși de-a lungul istoriei: săracii, deoarece odată cu noul text constituțional – care dedică capitolul III protecției drepturilor fundamentale – s-a acordat atenție nevoilor lor.

dr_om1Toate acestea au permis să se lase în urmă politicile de încălcare sistematică a drepturilor omului, sub guvernele celei de-a IV-a Republici, din 1958 până în 1998.

Astăzi, fără îndoială ”în Venezuela există un nou model promotor și garant al drepturilor omului care s-a aflat mereu sub atacurile dreptei internaționale în serviciul factorilor imperialiști”, a exclamat Ministra de Externe Rodriguez, citată într-un buletin de presă al Ministerului Relațiilor Externe.

”Astăzi Venezuela este învinuită de modelul său și se încalcă principiul popoarelor la autodeterminare. Drepturile Omului sunt centrul de acțiune al Republicii Bolivariene Venezuela”, a subliniat Rodriguez și a menționat că o dovadă în acest sens este faptul că ”Venezuela este una dintre primele țări ale Comunității Internaționale care îndeplinește obiectivele Măsurilor Mileniului și reducerii gradului de inegalitate”.

dr_om2Ministra a adăugat, de asemenea: „Credem cu tărie în dreptul la pace ca drept fundamental, mai presus de toate celelalte drepturi, într-o formă independentă, progresivă, integră și universală; fără a lăsa la o parte dreptul partiei și viitorului popoarelor”, se citează în nota de presă a Ministerului de Externe venezuelean.

Pe de altă parte, ministra Relațiilor Externe în cadrul discursului său a militat pentru respectul la autodeterminare al popoarelor, principiu contemplat în cadrul ONU; în acest context, a denunțat că astăzi Venezuelei îi este încălcat acest principiu al poporului, ”care a decis să opteze pentru un model de dezvoltare, un model integrator pentru majoritatea populației”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets