Ministra de externe Rodriguez s-a întâlnit în New York cu Secretarul General al ONU


dr_bkmNew York, 13 octombrie 2016 (MPPRE)

Joi, 13 octombrie, ministra Puterii Populare pentru Afaceri Externe, Delcy Rodriguez, s-a întâlnit în New York-SUA cu Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a aborda tema legată de teritoriul venezuelean Esequiba și alegerea unui Bun Oficiant care să medieze soluționarea disputei asupra graniței.

“Suntem în etapa de selecționare a celei mai potrivite persoane care să reprezinte și să execute mecanismul bunelor oficii cu privire la această problemă”, a declarat Rodriguez după întâlnirea cu Secretarul General.

Diplomatul venezuelean a avertizat asupra dispoziției unilaterale pe care o face Guvernul Guyanei cu privire la teritoriul contestat.

“Dispoziția unilaterală a acestui teritoriu, minciuna pe care Guyana vrea să o vândă despre Venezuela, este îngrijorătoare”, a spus aceasta.

Rodriguez a spus că astfel de atitudini “nu contribuie cu nimic la o atmosferă de încredere între țările vecine și în căutarea unei soluții, așa cum este stabilit în Acordul de la Geneva: Practici satisfăcătoare pentru ambele părți”.

Cancelarul a reiterat dreptul legitim pe care îl are Venezuela asupra Guayana Esequiba, “vom face pași siguri și fermi pentru a găsi o soluție acestei dispute teritoriale în cadrul Acordului de la Geneva și a instrumentului legal în vigoare care reglementează această dispută; niciodată nu vom ieși din spiritul și natura acestui cadru legal”, a asigurat.

Trebuie remarcat faptul că aceasta este a patra întâlnire pe care o are cancelarul Rodriguez cu Secretarul General al ONU în anul 2016, cu scopul de a aborda și de a găsi o soluție reciproc satisfăcătoare la această controversă teritorială, receptivitate care l-a mulțumit în mod deschis pe președintele venezuelean, Nicolas Maduro.

După întâlnirea cu Ban Ki-moon, cancelarul Rodriguez s-a întâlnit cu Antonio Guterres, numit recent de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind următorul Secretar General al acestei Organizații.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets