Ministra de Externe: Trebuie să garantăm în ţările noastre accesul la dezvoltarea durabilă


ME_dezv_durabilaNew York, 21 aprilie 2016. (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Ministra Puterii Populare pentru Relaţii Externe, Delcy Rodríguez, a intervenit joi în cadrul dezbaterii la Nivel Înalt privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) de pe agenda ONU, care „se referă, fără niciun dubiu, la un subiect de mare relevanţă pentru viaţa cotidiană şi pentru structura modelelor economice şi sociale ale tuturor ţărilor din lume”.

Rodríguez a subliniat că dezvoltarea durabilă cuprinde trei dimensiuni de mare importanţă cu privire la mediul înconjurător, economie şi politică. “Nu se poate vorbi de dezvoltare durabilă fără a se referi la mediul înconjurător, însăşi existenţa planetei şi scgimbările climatice. Se ştie că ţările cu cele mai înalte niveluri de emisii sunt cele care suferă cel mai puţin în urma schimbărilor climatice.

A adăugat că în luna ianuarie a acestui an, organizaţia Oxfam a publicat un raport „de-a dreptul îngrijorător care stabileşte şi atrage atenţia asupra faptului că 1% din populaţia globului deţine o avere cumulată echivalentă cu cea deţinută de restul de 99%, iar 62 de persoane din lume deţin o avuţie echivalentă cu cea pe care o deţine jumătate din populaţia lumii. Nu se poate concepe dezvoltarea durabilă fără a revizui modelul economic, politic şi social”.

Ea a legat dezvoltarea durabilă de pace, ca drept şi principiu. „Astăzi, când ţări suferă efectele devastatoare ale violenţei extreme, atacuri ale unor organizaţii teroriste şi războaie imperiale, popoarele acestora nu pot avea deptul la dezvoltare durabilă. Din această perspectivă, pacea este un drept fundamental al popoarelor relaţionate cu dezvoltarea durabilă”.

În acest sens, diplomata venezueleană a amintit moştenirea Comandantului Hugo Chávez şi a declarat că Venezuela continuă modelul politic care a făcut posibilă „independeţa şi folosirea suverană a resurselor naturale din Venezuela, ceea ce a garantat dezvoltarea socială a mai multor sectoare care fuseseră excluse prin politicile sociale şi economice ale Guvernelor celei de-a patra Republici“.

A subliniat că datorită Comandantului Chávez, în Venezuela a scăzut nivelul inegalităţii, una dintre reuşitele cele mai relevante din regiune. „Eradicarea sărăciei extreme, eliminarea foametei, ne-au adus recunoaştere internaţională prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO după siglele sale în engleză)”.

Ministra de Externe a accentuat de asemenea angajamentul Preşedintelui Nicolás Maduro în legătură cu intervenţia acestuia în Adunărea Generală reunită în septembrie, privind obiectivele agendei 2030, de a implementa planuri de dezvoltare împreună cu alte ţări aliate.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets