Ministra de externe venezueleană a expus în Cartagina reușitele Revoluției venezuelene în materie de educație și tineret


min_ext_vColumbia, 29 octombrie 2016. MPPRE.

Ministra Puterii Populare pentru Relații Externe, Delcy Rodriguez, reprezentând Guvernul Bolivarian, a prezentat, în Cartagina, în cadrul celui de-al XXV-lea Summit Iberoamerican, o evaluare a principalelor reușite ale programelor sociale realizate de Revoluția Bolivariană.

Reprezentanta diplomației venezuelene a punctat înaintea Înaltelor Autorități prezente la Summit, o evaluare a reușitelor gestiunii socialiste și revoluționare inițiată de Comandantul Chavez și continuată în prezent de președintele constituțional, Nicolas Maduro, cel care a revendicat sub toate formele posibile, drepturile universale ale societății noastre.

În contextul temelor care au fost tratate în cadrul Summitului, cu privire la tineret, antreprenoriat și educație, Rodriguez a evidențiat participarea activă a tineretului venezuelean în cadrul politicilor statului.

Ministra de externe venezueleană a detaliat că ”UNESCO a clasat Venezuela pe locul II în America Latină în ceea ce privește matricula universitară și pe locul cinci la nivel mondial”.

În Venezuela ”educația este un drept al omului, de acces politic, public și obligatoriu”, a adăugat Rodriguez. În acest sens, a spus că modelul neoliberal al decadei anilor 80 nu poate fi comparat cu progresele și reușitele modelului socialist al noului secol.

Convenții educaționale pentru democratizare

Ministra de externe Delcy Rodriguez a amintit de inițiativa Comandantului Chavez de distruibuire a calculatoarelor pentru toți elevii primei și celei de-a doua etape a educației de bază, prin intermediul unei convenții cu Republica Portugalia. Acest program se numește Canaima; apoi au fost adăugate tablete pentru studenții de nivel diversificat și universitar. Până în prezent au fost oferite peste 5 milioane de tablete. ”Este contactul tânărului cu noile tehnologii de comunicare și informare”.

min_ext_v1Misiunile socialiste ale secolului XXI pentru tineret

Ca parte a politicilor de dezvoltare și incluziune, Rodriguez a făcut referință la programul social care a făcut ca Venezuela să devină un exemplu din punct de vedere al muzicii și culturii, mai precis Sistemul de Orchestre pentru Tineret, care a inclus peste 800 de mii de copii, având ca obiectiv până la sfârșitul anului să se ajungă la un număr de 1 milion de copii, provenind din clasele de jos ale păturilor sociale.

”Copii care provin din cartiere mărginașe și care regăsesc în muzică o autodepășire personală și culturală ca drept de dezvoltare al popoarelor”, a exprimat diplomatul venezuelean. Programul de locuințe pentru tineret este alt program pilot care a oferit pentru 300 de mii de locuințe. Programul de productivitate pentru tineri este un program care funcționează datorită unui procent de 30% din bugetul de stat direcționat proiectelor socio-productive de tineret.
Ministra a amintit și de Programul Tinerii Patriei care garantează locuințe, burse și transport pentru studenți. A precizat că toate aceste politici sunt inspirate din dorința de a oferi viitoarelor generații cel mai mare nivel posibil al bunăstării pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

De asemenea, în cadrul acțiunilor participative ale politicilor statului, tinerii au o organizație de reprezentare prin figura ”Consiliului Guvernului Prezidențial al Tineretului și Studenților, prin care îl însoțesc pe președintele Maduro în luarea deciziilor cu privire la politicile relaționate lor”.

Ajutorul umanitar în Haiti

Ministra de Externe venezueleană a ratificat din perspectiva de președenției Mișcării de Nealiniere (MN) că se execută un plan special de într-ajutorare și solidaritate internațională cu Haiti.

”Sperăm ca noi, toți cei din acest spațiu să putem sprijini această inițiativă pe care am solicitat-o Națiunilor Unite, de a se include cu o cronogramă definită de acțiuni de copperare pentru dezvoltarea acestei națiuni înfrățite”, a declarat aceasta. De asemenea, Ministra Diplomației Bolivariene a reiterat compromisul Guvernului național de a continua sprijinul pentru programele și proiectele de dezvoltare în țară și de a contribui prin intermediul cooperării bilaterale și multilaterale dezvoltarea și evoluția țărilor înfrățite și aliate.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets