Ministra Relaţiilor Externe denunţă o nouă provocare din partea Guyanei care anunţă exerciţii militare în Esequibo


Delcy Rodríguez1New York, 23 octombrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Din New York, Statele Unite, Ministra Relaţiilor Externe a Republicii Bolivariene Venezuela, Delcy Rodríguez, a informat că a susţinut o întâlnire cu Susana Malcorra, Şefa Cabinetului Secretarului General al Naţiunilor Unite. Pe durata întâlnirii ambele funcţionare au revizuit activitatea Comisiei Tehnice a ONU în ceea ce priveşte abordarea diferendului teritorial dintre Venezuela şi Guyana asupra regiunii Esequibo.

Ministra venezueleană a denunţat o nouă provocare din partea Guvernului Guyanei care a anunţat o serie de exerciţii militare în Esequibo, teritoriu ce reprezintă o revendicare istorică a Venezuelei.

„Am desfăşurat această întâlnire cu scopul de a urmări activitatea comisiei şi de a adăuga noi informaţii cum ar fi gravitatea exerciţiilor militare anunţate de Republica Cooperativă Guyana pentru această săptămână, exerciţii militare ce se vor efectua într-un teritoriu reclamat în parte de Venezuela”.

A mai spus că în faţa acestei noi provocări, Venezuela reafirmă Diplomaţia Bolivariană a păcii şi reiterează completa respingere a acestor încercări ce vin în contra căilor diplomatice şi care un ajută deloc la soluţionarea acestui diferend teritorial.

„Sunt situaţii foarte grave, dar în faţa provocărilor de această natura, deloc diplomatice, răspunsul nostru continuă să fie diplomaţia păcii, precum şi aplicarea dreptului internațional; în acest sens, informăm asupra detaliilor acestei operaţiuni militare”, a adăugat.

Recuperarea Guayanei Esequiba este o revendicare istorică a Venezuelei în contra manevrelor expansionismului britanic care în 1899, în baza unui acord nul şi neavenit, a deposedat ţara de aproape  160.000 km2 din teritoriul său.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets