Ministra Relaţiilor Externe Rodríguez: Alianţele regionale oferă o panoramă favorabilă pentru sectoarele progresiste


MIN_EXT_111Caracas, 17 ianuarie 2016 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

„În pofida progresului înregistrat de către figurile de dreapta în cadrul Puterilor Populare ale unor naţiuni din America Latină, panorama continuă să fie favorabilă pentru corelarea forţelor sectoarelor progresiste din regiune”, a declarat ministra pentru Relaţii Externe,  Delcy Rodríguez.

„Există o încercare de restaurare a conservatorismului în regiune şi, cu toate că au înregistrat progrese în unele ţări, noi ştim că în continuare este favorabilă corelarea forţelor progresiste, a forţelor care caută unitatea politică a ţărilor noastre, unitate bazată pe identităţi proprii”, a menţionat în interviul acordat Centrului Strategic Latino-american de Geopolitică (CELAG), cu referire la avertismentul făcut de preşedintele Ecuadorului,  Rafael Correa, în legătură cu cererea grupurilor de extremă dreaptă de a reveni la un model neo-liberal, care nu acordă prioritate intereselor poporului.

A adăugat că rolul pe care îl joacă alianţele născute în cadrul guvernelor revoluţionare este fundamental pentru construirea Patriei Mari, a Americii Mari, alianţe precum Petrocaribe, Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre – Tratatul de Comerţ al Popoarelor (ALBA-TCP), Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), Piaţa Comună a Sudului (MERCOSUR), printre alte convenţii regionale de cooperare, care au permis consolidarea legăturilor bilaterale şi de solidaritate şi o mai bună fluctuaţie a economiei ţărilor membre.

În acest sens, a subliniat importanţa consolidării acordurilor obţinute în regiune şi integrarea mai multor ţări din America Latină şi Caraibe.

„Credem cu convingere că în primul rând trebuie să consolidăm uniunea platformelor noastre productive în regiune şi apoi să identificăm alte căi. Credem cu convingere în acest tip de unitate ce caută conservarea platformelor productive ale naţiunilor noastre sud-americane”.

Conform ministrei pentru Relaţii Externe, ALBA  a servit drept mecanism de integrare ce a adus progresul în regiune.

„ALBA-TCP reprezintă unitatea latino-americană şi caraibeană cu un mesaj bazat pe proiectul istoric de unitate între ţările noastre. Semnifică, pentru regiune, o alianţă consolidată atât în domeniul politic, cât şi în cel ideologic”, în timp ce modelul conservator ce caută să reinstaureze dreapta în regiune, doreşte înlăturarea unităţii politice, împiedicarea progresului social şi atacarea suveranităţii desăvârşite, cu scopul de a servi interesele imperialiste şi a deschide calea intervenţionismului. Referitor la MERCOSUR, a asigurat că blocul economic se confruntă cu o nouă provocare de „a păstra unitatea politică, pentru a nu se distruge încercările de unificare a matricelor noastre productive naţionale”.

A mai adăugat în ceea ce priveşte situaţia traversată de Argentina, naţiune guvernată de liderul de dreapta Mauricio Macri, că se doreşte stabilirea unui acord cu Uniunea Europeană în vederea reluării

„unui model în serviciul marilor capitale, în serviciul trans-naţionalelor de comunicare, al capitalului financiar, în serviciul intereselor şi centrelor politice imperialiste şi în detrimentul suveranităţii noastre”. În acest sens, a indicat că din Venezuela, aflată în centrul acestei etape conjuncturale, se vor alătura apărării realizărilor obţinute până în prezent şi revendicării sociale atinse de către popoarele Americii în faţa hărţuirii imperialiste ce se menţine, în special din partea naţiunii nord-americane. Acest fapt îl va reitera Venezuela pe 27 ianuarie, când va avea loc summit-ul CELAC în Republica Dominicană.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets