Ministra Relaţiilor Externe Rodríguez s-a întâlnit cu Ban Ki-moon pentru a discuta despre situaţia frontalieră cu Columbia


Ban Ki-moonCaracas, 11 septembrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe)

Ministra Relaţiilor Externe a Republicii Bolivariene Venezuela, Delcy Rodríguez, a informat vineri că a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, căruia i-a adus la cunoştinţă situaţia reală privind graniţa cu Columbia.

Rodríguez a expus Secretarului General ONU faptul că singurul scop al măsurilor luate de către Guvernul Bolivarian este „crearea unei frontiere de pace şi legalitate, prin punerea în acord a mecanismelor de coexistenţă şi convieţuire”.

Cu privire la migraţia cetăţenilor columbieni, Rodríguez a clarificat faptul că „singura situaţie umanitară derivată de aici este exodul masiv al columbienilor ce    fug   din    calea    violenţei,   din   calea

mizeriei şi vin în ţara noastră în căutarea unor orizonturi mai bune. Numărul de persoane pe care le primeşte Venezuela nu le poate suporta nici continentul european. De la începutul anului au intrat în Venezuela 130 de milioane de fraţi columbieni”.

De asemenea a comunicat că a lansat „o chemare Secretarului General pentru a trata această situaţie în mod bilateral (…) şi l-a prevenit cu privire la rolul pe care în îndeplinesc mediile de comunicare în Columbia, instigând la asasinarea preşedintelui nostru, Nicolás Maduro, şi promovând conflictul între conaţionalii noștri. Libertatea de opinie este un aspect, însă incitarea la ură şi război este cu totul altceva”.

Ministra a menţionat că Ban Ki-moon a arătat deschidere către temele puse în discuţie şi că Venezuela are încredere în organismul internaţional care caută să păstreze pacea şi stabilitatea în lume. Cu ocazia declaraţiilor oferite canalului multinațional TeleSUR, Ministra Relaţiilor Externe a denunţat contrabanda de la frontiera cu Columbia care prejudiciază direct economia şi moneda venezueleană.În cadrul întâlnirii avute vineri, Rodríguez a explicat faptul că în Columbia există legi care sprijină şi promovează contrabanda şi fată de care Executivul venezuelean a luat măsuri.

„40% din produsele care circulă sau se produc în Venezuela mergeau pe calea contrabandei de sustragere către Columbia şi Statul columbian are o răspundere în acest aspect, deoarece a promulgat trei legi care afectează nu numai modelul nostru de schimb, ci perturbă întreaga noastră economie, susţinând contrabanda.”

În aceeași direcţie, însărcinata cu Relaţii Externe a pus în evidenţă faptul că „Legea Contrabandei în Columbia prevede că sub nivelul de 10.550 de dolari nu se consideră contrabandă şi astfel se ascund în spatele acestor legi pentru a comite delicte contra Patriei noastre”.

De asemenea a denunţat „situaţia traficului de droguri şi a delictelor asociate acestuia, pe care trebuie să le rezolve Republica soră Columbia, şi mai ţinem să reamintim că Naţiunile Unite a declarat Venezuela drept teritoriu liber de culturi ilegale”.

Delcy Rodríguez l-a asigurat pe Secretarul General al Naţiunilor Unite că media a denaturat informaţia cu privire la acţiunile Guvernului Bolivarian şi le-a prezentat drept parte a războiului columbian contra Venezuelei şi şi-a exprimat susţinerea totală pentru măsurile luate de către preşedintele Nicolás Maduro.

„Măsura luată de către preşedintele Maduro este una corectă deoarece se pot vedea deja efectele pozitive: economisim zilnic 100 de mii de barili de combustibil care înainte ieşeau ilegal din ţară, iar la intrarea în Columbia erau distribuiţi în mod legal.”

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets