MINIȘTRII DE EXTERNE AI STATELOR MEMBRE CELAC ȘI UE S-AU REUNIT ÎN REPUBLICA DOMINICANĂ


min_ext_celacLuni, 24 octombrie a avut loc în Republica Dominicană cea de-a XLVIII-a reuniune a Miniștrilor de Externe și Înalților Funcționari ai Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) și ai Uniunii Europene (UE).

Miniștrii de externe și șefii de delegații ai 61 de națiuni din Caraibe, America Latină și Europa s-au reunit până pe 26 octombrie în salonul Convențiilor din cadrul Ministerului de Externe dominican, țară care deține președenția pro tempore a CELAC, a informat ministrul de externe al acestei națiuni caraibiene, Miguel Vargas. În timpul reuniunilor se va realiza o revizuire exhaustivă a deciziilor adoptate în cadrul celui de-al II-lea Summit al Șefilor de State și de Guverne, care a avut loc la Bruxelles, Belgia, în 2015.

Această reuniune va avea ca scop consolidarea dialogului politic între ambele regiuni, având în vedere cei trei piloni ai acestui parteneriat, fără a omite și ceilalți doi cu privire la relațiile economice și de cooperare”, a spus Vargas, citat de Prensa Latina. Concomitent sesiunii plenare, programul cuprinde și o agendă de evenimente speciale, printre care, panelul Femei, pace și siguranță, ce consistă într-o zi de conferințe cu privire la tematica de gen în contextul conflictelor armate.

De asemenea, este prevăzut un panel depre Artă și Creativitate Transatrlantică; reuniunea miniștrilor de externe din Forumul Caraibilor (CARIFORO) și ceremonia finală de semnare a convenției constitutive a Fundației Uniunea Europeană – America Latină și Caraibi (Fundația EUC – ALC), printre altele. La finalului reuniunii Miniștrilor de Externe a fost aprobată Declarația de la Santo Domingo cu privire la consolidarea relațiilor biregionale.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets