Ministrul Arreaza: Nu există scuze în lume care să pună la îndoială rezultatele electorale din Venezuela

Ministrul Arreaza: Nu există scuze în lume care să pună la îndoială rezultatele electorale din Venezuela


Caracas, 17 octombrie 2017 (MPPRE)

Ministrul Puterii Populare pentru Afaceri Externe, Jorge Arreaza Montserrat, s-a întâlnit joi cu Șeful Comandamentului Campaniei Zamora 200, Jorge Rodriguez, și cu Corpul Diplomatic acreditat în Republică pentru a explica detaliat funcționarea procesului electoral venezuelean, cu privire la recentele alegeri regionale.

În cadrul întâlnirii, ministrul a subliniat că sistemul electoral venezuelean este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai sigure din lume și că, în ciuda acestui fapt, Puterea Electorală continuă să fie supusă atacurilor permanente împotriva securității și capacității sale, nu numai de la factorii politici interni, ci și de la unele guverne.

’’Acest sistem electoral este un sistem destinat pentru a garanta voința votului, (…) este același lucru pe care președintele Jimmy Carter l-a numit la timpul lui ca fiind cel mai bun sistem electoral din lume și, de asemenea, a fost subiectul unor nenumărate audituri în fiecare dintre procesele electorale’’.

De asemenea, a dat asigurări reprezentanților internaționali că lupta politică din Venezuela a avut, în mai multe rânduri, ca obiectiv politic Consiliul Național Electoral (CNE).

În timpul discursului său, Ministrul a făcut referire la ’’acțiunea disperată’’ a purtătorilor de cuvânt ai opoziției care invită cetățenii venezueleni să-și exercite votul la alegerile rgeionale și să recunoască validitatea tuturor etapelor anterioare ale auditurilor efectuate în sistemul electoral.

La rândul său, Jorge Rodriguez care este, de asemenea, un expert în sistemul electoral venezuelean, a explicat în detaliu procesul de plată pentru sistemul automatizat, inițiat în anul 2004, și care, până în prezent, a fost folosit la 12 alegeri.

A reiterat faptul că este cel mai sigur sistem din lume și că, având în vedere numărul atacurilor pe care le-a primit democrația venezueleană din partea centrelor mediatice mondiale și a imperiilor, a devenit necesar ca sistemul electoral venezuelean să fie suficient de puternic pentru a arăta lumii realitatea.

’’În Venezuela, cu un sistem automatizat ca cel pe care îl avem, se realizează treisprezece (13) audituri ale actului de votare, plus actele de certificare care sunt semnate corespunzător de către martori, atât de opoziție, cât și de Chavism; certificând faptul că evenimentele au fost realizate în mod corespunzător’’.

El a clarificat faptul că acest sistem este folosit și de alte națiuni, cum ar fi SUA, în special în statul Chicago, care are același sistem, același Hardware și Software; singura diferență cu aparatele din Venezuela este că în Chicago nu este tipărit justificantul de vot, însă rămâne doar înregistrarea electronică.

’’În Venezuela, fiecare votant vede că alegerea sa corespunde cu cea care este imprimată pe justificantul primit, iar acest lucru este foarte important deoarece, după terminarea votării, se transmit mai întâi rezultatele, și ulterior se imprimă documentul, apoi este certificat faptul că ceea ce a fost transmis este exact ceea ce a fost imprimat’’, a confirmat Rodriguez.

Liderul Campaniei Electorale Zamora 200, a declarat că nu există dovezi care să arate o modificare a alegerilor de pe data de 15 octombrie, dimpotrivă, ’’singurul lucru care există este rea intenție din partea unor factori internaționali’’.

El a concluzionat, subliniind pasivitatea și liniștea cu care oamenii din Venezuela s-au exprimat pentru a alege noii Guvernatori ai națiunii.

ÎN VENEZUELA EXISTĂ DEMOCRAȚIE. RESPECTĂ!

democratie_V

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets