Ministrul de Externe al Venezuelei a cerut consolidarea unei cooperări echitabile care să aducă beneficii popoarelor

Ministrul de Externe al Venezuelei a cerut consolidarea unei cooperări echitabile care să aducă beneficii popoarelor


Santiago de Chile, 22 ianuarie 2018 (MPPRE)

Ministrul Puterii Populare pentru Afaceri Externe al Republicii Bolivariene Venezuela, Jorge Arreaza, în discursul său din cadrul celei de-a II-a Reuniuni Ministeriale a Forumului Comunitar al Statelor Latinoamericane și Caraibiene (CELAC) și China, care s-a desfășurat în Santiago de Chile, a subliniat că este necesar ca poporul să continue dezvoltarea unui nou tip de cooperare echitabilă, fără interferențe sau ambiții expansioniste.

’’Mulți dintre oamenii noștri cunosc sechelele impunerilor imperialiste arogante, de exemplu, măsurile unilaterale, blocadele financiare, comerciale și atacurile împotriva economiei și democrației noastre. Cunosc, de asemenea, consecințele politicilor neoliberale care livrează pieței libere cele mai de bază servicii pentru viață, aproape și oxigenul pe care îl respirăm’’, a declarat ministrul.

El a spus că, pentru a preveni ca sistemul mondial să oprime pe cei slabi, este esențial să se dezvolte un nou tip de cooperare reală, echitabilă, în care statele să fie esențiale, cu scopul de a ’’stabili o cooperare care să beneficieze poporul, și nu asupritorii lor’’.
El și-a amintit când s-a fondat CELAC, în Caracas, Venezuela, în anul 2011, lucru care a deschis integrarea și interacțiunea respectuoasă între Republica Populară China și Patria lui Bolivar.

El a afirmat că unul dintre obiectivele forumului este aprofundarea cooperării între regiunea latino-americană și caraibiană din China, luând în considerare dificultățile din prezent.

’’Tipul de cooperare pe care îl solicităm este în special, formarea talentului uman pentru transferul cunoștințelor despre știința tehnologiei, accesul la sursele de finanțare, de resurse și programele pe care le are China, și care sunt la dispoziția acestui proces de integrare’’, a adăugat acesta.

La rândul său, reprezentantul venezuelean a declarat că Venezuela are resurse energetice și minerale, precum și o amplă producție agricolă și industrii în dezvoltare, care pot contribui la relația cu țara asiatică.

’’Este o relație fără ambiții expansioniste, este o relație demnă și respectuoasă. Foarte diferită de cea a unui imperialism care încearcă astăzi să domine’’, a concretizat acesta.

Pe de altă parte, ministrul a reamintit, de asemenea, că din 2014, președintele Republicii Populare China, Xi Jinping, și președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro, au dus relația bilaterală la nivelul alianței strategice; o arhitectură financiară inovatoare; o cooperare a dezvoltării și a profiturilor comune, pe care le-a simțit poporul venezuelean.

’’Vorbim de locuințe, tehnologia informației, tehnologia spațială, transport, infrastructură, dezvoltare industrială, comerț și o investiție remarcabilă comună în energie. A fost o cooperare respectuoasă care contribuie la progresul suveran pentru planurile de dezvoltare ale Venezuelei, fără interferențe sau directive de condiționare. O relație între egali, între guverne și națiuni surori’’, a menționat el. În timpuri dificile, cooperarea dintre țările surori s-a consolidat. ’’Prin urmare, suntem mulțumiți de planul de acțiune pe care l-am convenit, revizuind domeniile pe care vrem să le revizuim împreună, cu accent special pe comerț, investiții, finanțe, structură, transport, cultură, industrie, știință și tehnologie. Pentru acestea, trebuie să activăm și să consolidăm diferitele mecanisme sectoriale care permit dezvoltarea unor proiecte comune în domeniile de cooperare menționate mai sus, în interes reciproc’’, a declarat ministrul.

Venezuela este prezentă în proiectul Franja și Ruta (Fâșia și Ruta)

Ministrul a reiterat sprijinul Guvernului Bolivarian pentru inițiativa promovată de China: proiectul Fâșia și Ruta

’’Din acest scenariu ne exprimăm sprijinul și admirația pentru inițiativa Fâșia și Ruta, suntem hotărâți să ne alăturăm. Este vorba despre o inițiativă bazată pe cooperare pentru dezvoltare în politicile de impact social, completate de acțiuni comune pentru combaterea schimbărilor climatice. O inițiativă de dezvoltare a acțiunii integrale de pace, de justiție socială’’, a spus el.

De asemenea, ministrul a calificat ca fiind de o importanță vitală cooperarea concretă în politicile de mediu. ’’Este suficient să vedem consecințele feroce și devastatoare ale trecerii uraganelor prin țările noastre din Caraibe în 2017. Nu pot popoarele înfrățite să pună victimele schimbării climatice provocate de țările capitaliste și ambițioase’’.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets