MINISTRUL DE EXTERNE AL VENEZUELEI DENUNȚĂ MANIPULAREA MEDIATICĂ A TESTULUI ELECTORAL PENTRU CONSTITUANTĂ


Ministrul de Externe al Venezuelei la conferința de presă de la Casa Galbenă. Foto: @vencancilleria

Ministrul de Externe al Venezuelei la conferința de presă de la Casa Galbenă. Foto: @vencancilleria

De la Casa Galbenă din Caracas, ministrul de externe al Venezuelei a denunțat, luni, manipularea mediatică internațională a testului electoral efectuat duminică pentru alegerile în Adunarea Națională Constituantă, prevăzute pentru 30 iulie.

De asemenea, a semnalat reacția altor țări, al căror răspuns la procesele care au avut loc duminică, a fost clar, pentru că majoritatea țărilor până acum au urmărit procesul, dar s-au menținut în așteptare.
Totuși, Moncada a semnalat că un grup foarte mic de țări s-a exprimat și a opinat că Guvernul venezuelian ar trebui să abandoneze procesul Constituantei.

Spania, de exemplu, a solicitat Uniunii Europene să sancționeze Venezuela dacă președintele țării sud-americane, Nicolas Maduro, și poporul continuă cu procesul pentru Adunarea Națională Constituantă (ANC).

Moncada a semnalat că plebiscitul realizat duminică de autointitulata Masa Unității (MUD) pentru a cunoaște părerea venezuelienilor despre Adunarea Națioală Constituantă, ”a fost o operațiune de propagandă în care pe nimeni nu-l interesează adevărul. Adevărul deja nu mai contează. Singurul lucru care interesează este efectul”.

În acest sens a declarat că consultarea a fost un ”experiment de manipulare a adevărului”.

“Nu vom ști niciodată adevărul, pentru că au ars probele (…) Nu vom cunoaște cifrele reale ale plebiscitului pentru că nu se poate realiza un audit, pentru că ei au ars actele. Opoziția a lansat o trombă de fum pentru ca să aibă certitudinea ca nimeni să nu știe vreodată câte persoane au participat”, a spus el.

Înaltul funcționar venezuelian a explicat că media internaționale au făcut invizibile persoanele care au asistat la simulacru și s-au străduit numai să arate cifrele unui plebiscit oponent pe care nimeni nu le poate confirma, pentru că deja caietele au fost arse.

“Ziarele din lume ascund succesul simulacrului electoral. Mediile de comunicare internaționale anunță cifre care nu sunt dovedite. După cât se pare mediile de comunicare naționale și internaționale au un acord permanent cu opoziția”, a spus la conferința de presă de la sediul Ministerului de Externe din Caracas.

Ministrul Relațiilor Externe a mai afirmat că asistența la textul electoral pentru Constituantă a fost masivă în toată țara. ”Participarea poporului la testul electoral pentru Constituantă a fost masivă”, a exprimat în declarațiile transmise de Venezolana de Television.

De asemenea, el a denunțat faptul că ziarul El Pais, din Spania, a utilizat o fotografie a poporului care a participat la Testul Electoral pentru Constituantă drept o imagine a consultării dreptei venezueliene.
Diplomatul venezuelian a făcut apel la organizațiile internaționale să respecte deciziile poporului venezuelian și să lase de-o parte politicile de amestec.

“El País” admite că a manipulat imaginile din Venezuela și aruncă vina pe EFE.

Ziarul El Pais din Spania a admis, duminică, că a manipulat imaginile de la ampla participare a venezuelienilor la testul de votare a Adunării Naționale Constituante, punându-le pe seama mobilizării pentru consultarea ilegală a opoziției promovată prin auto-intitulata Masă a Unității Democratice (MUD).

De asemenea, publicația spaniolă și-a negat responsabilitatea pentru acest fapt și a acuzat agenția internațională de știri EFE că a comis eroarea și că este sursa acestei acțiuni care contravine păcii și adevărului din Venezuela.

Ministrul Comunicațiilor și Informației din Venezuela, Ernesto Villegas Poljak, în mesajele pe rețeaua socială, a informat asupra cazului: “El País din Spania admite că a publicat fotografii de la Testul Constituantei ca și cum ar fi fost de la consultarea internă a opoziției”.

(Con información de La Radio del Sur)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets