Ministrul Jorge Arreaza: Agresiunea SUA împotriva Venezuelei necesită unitate națională


Jorge ArreazaCaracas, 27 august AVN.

’’Poporul din Venezuela trebuie să aibă o poziție unitară. Acesta este momentul unității naționale’’, și care trebuie să se impună în fața noii agresiuni a Guvernului Statelor Unite (SUA) împotriva patriei, a subliniat ministrul pentru Afaceri Externe, Jorge Arreaza.

Recentele sancțiuni impuse autoritar de către SUA asupra Venezuelei, au ca scop să atenteze împotriva economiei naționale. Este un ordin executiv semnat vineri de către președintele Donald Trump, care interzice negocierile de noi datorii și capital de către Guvernul Național și Petroleos de Venezuela (Pdvsa), principala companie a venezuelenilor.

În acest sens, cancelarul, în declarații exclusive pentru Rusia Today (RT), a spus că ’’dacă ar avea efect asupra economiei venezuelene, asupra vieții venezuelenilor, va fi responsabilitatea exclusivă a președintelui Donald Trump și a grupului militar și industrial care guvernează Statele Unite’’, și a făcut apel la reflecție.

A menționat că în fața acestei agresiuni, Guvernul bolivarian se bazează pe protecția poporului, pentru care se vor lua măsurile necesare, și pentru care-a subliniat-țara se bazează pe capacitățile de a neutraliza efectele acestor sancțiuni, care satisfac dreapta națională.

Cu privire la acest lucru, purtătorul de cuvânt al diplomației venezuelene s-a plâns de faptul că Venezuelei îi lipsește o opoziție dură pentru patriotism, dar care, în schimb, există una care umblă prin lume ’’făcând lobby, și care călătorește la Washington pentru a obține aceste sancțiuni împotriva Venezuelei’’, și după ce s-a luat în seamă această solicitare ’’încearcă să spună că sancțiunile sunt din vina președintelui Nicolas Maduro, lucru care este total absurd și contradictoriu’’.

’’În Venezuela este necesară o opoziție serioasă, naționalistă, care să își iubească patria, cu diferențele ideologice pe care le putem avea. Nu putem avea niște lideri care să trădeze țara în acest fel, și apoi să încerce să evite responsabilitatea și să facă responsabil guvernul lui Nicolas Maduro, care nu a făcut decât să protejeze poporul venezuelean.’’ Ministrul de Externe Arreaza a spus că Guvernul va avansa planurile de a proteja țara și poporul, și a reiterat importanța faptului ca organismele internaționale să se pronunțe cu privire la acest lucru, cu privire la suveranitatea și dreptul la autodeterminare al națiunii bolivariene.

Carta Organizației Statelor Americane, în vigoare din 1948, prevede în articolul 19: ’’Nici un Stat sau grup de State nu are dreptul să intervină, direct sau indirect, și oricare ar fi motivul, în afacerile interne sau externe ale oricărui stat. Principiul anterior exclude nu doar forța armată, ci și orice altă formă de intervenție sau tendință care amenință personalitatea Statului, elementele politice, economice și culturale care îl constituie.’’

De asemenea, adaugă în secțiunea 20: ’’Nici un Stat nu va putea aplica sau stimula măsuri coercitive cu caracter economic și politic pentru a forța voința suverană a altui Stat, și a obține de la el avantaje de orice fel.’’

La rândul său, Carta Națiunilor Unite indică, printre alte lucruri, faptul că printre scopurile sale se găsește ’’promovarea relațiilor de prietenie bazate pe respectul principiului egalității de drepturi și a autodeterminării popoarelor, și adoptarea măsurilor adecvate pentru a consolida pacea universală.’’

Motiv pentru care sunt inadmisibile ’’acest tip de sancțiuni și măsuri unilaterale coercitive care se află printre principiile care încalcă dreptul internațional, și care să respecte suveranitatea Venezuelei în orice moment’’, a spus Arreaza.

Scris de AVN
Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets