Ministrul Justiției al SUA refuză să închidă închisoarea de la Guantanamo


Loretta Lynch. Foto: EFE

Loretta Lynch. Foto: EFE

Planul președintelui american, Barack Obama, de a închide închisoarea de maximă siguranță dee la Guantanamo, pe teritoriul cubanez, a întâmpinat opoziție în interiorul administrației însăși.

De data aceasta este vorba de ministrul Justiției, Loretta Lynch, care respinge propunerea de a-i judeca pe deținuți prin videoconferință din alte țări.

”Este o încălcare a procedurilor de justiție penală”, a spus ministrul.

Dacă propunerea ar deveni lege va permite deținuților care s-au declarat vinovați să ispășească sentința într-o închisoare dintr-o terță țară, fără a mai pune piciorul în Statele Unite.

O stratagemă care ar permite atunci să se sară peste Congres când este vorba de transferul de prizonieri spre Statele Untie pentru a fi judecați.

Opoziția Congreului este cel mai mare obstacol în calea închiderii închisorii de maximă siguranță din Cuba și care găzduiește încă 80 de deținuți.

Mulți dintre aceștia se află într-o situație incertă pentru că nu li s-a găsit încă vreo legătură cu grupuri teroriste.

Președintele american a promis să închidă această structură la finele mandatului până când mai sunt 6 luni, dar ținta pare să se depărteze tot mai mult.

De când a fost instalat, în inauarie 2009, Obama a început demersuri pe lângă Congres pentru a închide această închisoare, dar opoziția republicană a blocat toate propunerile sale și a încercat să saboteze măsurile executive privitoare la eliberarea prizonierilor.

Închisoarea de maximă siguranță a fost inaugurată, la baza navală americană pe care Washington o menține de peste juătate de secol, de către administrația lui George W. Bush (2001-2009), și împotriva voinței Guvernului și poporului cubanez.

(Cu informații de la ANSA).

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets