Ministrul Petrolului și Mineritului din Venezuela salută decizia OPEP: “Am luat cea mai bună decizie


Ministrul Petrolului și Mineritului, Asdrúbal Chávez, a aplaudat decizia OPEP de a menține vinerea aceasta topul oficial al producției, afirmând că ”a fost cea mai bună decizie pe care o puteam lua”.

Ministrul Astrubal Chavez, Viena, întâlnirea OPEP

Ministrul Astrubal Chavez, Viena, întâlnirea OPEP

Chávez are vineri la Viena prima reuniune cu colegii săi din cadrul OPEP, în calitatea sa de ministru venezuelen al sectorului. La data acesteia organismul a decis să mențină topul său de producție la 30 de milioane de barili/zi (mbd).

Venezuela, care obține din petrol 80% din veniturile sale fiscale, a elaborat bugetul pentru 2015 la 1 baril la 60 dolari. Cu toate acestea, în 2015 valoarea medie venezueleană se plasează la suma de 48,29 dolari/baril, un procent de 20% sub valoarea la care se face referință.

Ministrul Chávez, (…) nu degeaba a declarat că a fost o ”întâlnire de succes”.

“A fost cea mai bună decizie pe care o puteam lua, și vom continua să lucrăm la aceasta (…) pentru a avea un preț rezonabil și corect pentru principala noastră resursă”, a adăugat acesta, fără a menționa vreun nivel concret.

”Continuăm să urmărim piața, lucrăm împreună, foarte uniți. Există o coridialitate completă a țărilor noastre”, a menționat funcționarul.

În timpul unui seminar organizat înaintea întâlnirii OPEP,  Chávez a spus miercuri, că era ”de acord” cu omologul său irakian Adel Abdel Mahdi, care cu puțin înainte declarase că dorea un baril la prețul de 75 și 80 de dolari.

Pe de altă parte, marțea trecută, guvernul venezuelan a anunțat că își propune să ”stabilească un grup tehnic de lucru permanent OPEP-Non OPEP, pentru monitorizarea continuă a pieței ”.

Însă, această chestiune nu a fost aboradă în cadrul reuniunii de vinerea aceasta, după cum a indicat pentru AFP secretarul general al OPEP, Abdallah el Badri, Venezuela nu a formulat oficial această propunere.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets