Ministrul venezuelean de externe realizează un tur în țările OPEP


MIN-Externe_OPEPDoha, 22 aprilie 2015 (MPPRE).

O delegație de miniștri venezueleni, condusă de Ministra Relațiilor Externe, Delcy Rodríguez, a realizat un tur în țările membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, OPEP, cu scopul stabilirii prețurilor țițeiului. Ministra Relațiilor Externe este însoțită în călătoria sa de reprezentanții Guvernului Bolivarian Marcos Torres, vicepreședintele economiei și finanțelor și Asdrúbal Chávez, ministrul Petrolului și Mineritului.

Delagația venezueleană a început acest tur cu Iran, unde ministra de externe Delcy Rodríguez a fost primită de președintele Hassan Rouhani, care a catalogat ca fiind inacceptabilă intervenția în afacerile interne din Caracas.

Rouhani a apreciat politica externă din Caracas ca fiind una activă, în special în relația cu Teheranul, în timp ce a pledat pentru dezvoltarea relațiilor economice astfel încât să se obțină beneficii publice mai mari.

De asemenea, a exprimat interesul țării persane în extinderea legăturile cu națiunea sud-americană și a remarcat interesul pentru aprofundarea cooperării în toate domeniile posibile, cu precădere în sectorul hidrocarburilor, având în vedere influența ambelor state la nivel internațional.

Președintele a apreciat eforturile depuse de Venezuela cu scopul atingerii unui echilibru pe piața mondială și a reiterat că Iran „are totală încredere” că aceste eforturi vor conduce spre țelul propus.

După încheierea vizitei, delegația venezueleană s-a deplasat în Arabia Saudită, unde a avut o întâlnire de lucru cu Prințul saudit Abdulaziz Bin Salman la sediul Ministerului Petrolului și Resurselor Minerale.

În timpul întrevederii, s-au abordat teme în vederea revizuirii acestora la următoarea Comisie Mixtă care va avea loc în a treia săptămână din luna mai, în Caracas.

Prințul Arabei Saudite a evidențiat relația de prietenie dintre cele două țări din momentul creării OPEP. De asemenea, în numele Guvernului său a afirmat „apreciez activitatea desfășurată de fostul președinte Hugo Chávez și conducătorul actual al procesului revoluționar, Nicolás Maduro, în scopul consolidării organizației”.

Delegația venezueleană a invitat de asemenea Guvernul saudit să viziteze Republica Bolivariană Venezuela și să participe la planurile de investiții în Zona strategică națională din Fâșia Petroliferă Orinoco „Hugo Chávez”.

Venezuela și Arabia Saudită mențin o alianță între Compania Petrolieră de Stat din Venezuela (PDVSA) și Compania Petrolieră din Arabia Saudită (ARAMCO), cu scopul stimulării investițiilor pe care le oferă capitalurilor și firmelor saudite sectorul petrolier și gazifer venezuelean.

MIN-Externe_OPEP1Continuând turul său, miercuri 22 aprilie, ministra de externe Delcy Rodríguez și ministrul Petrolului și Mineritului  Asdrúbal Chávez s-au întâlnit cu Emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al Thani, în scopul abordării aspectelor energetice.

Ministra venezuelană de externe a informat că au avut o întâlnire cu ministrul de Finanțe al Qatarului, Ali Al Emadi, precum și cu întreaga echipă care se ocupă de aspectele energetice, condusă de Ministrul Energiei și Industriei, alături de care au stabilit diverse acțiuni de cooperare între ambele națiuni.

Rodríguez a informat că la întâlnire a participat de asemenea și ministrul venezuelean al Economiei și Finanțelor, Rodolfo Marco Torres, care a prezentat zona economică specială a Fâșiei Petroliere Orinoco echipei energetice a Qatarului.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets