Moare ilustrul medic și om de știință venezuelean Jacinto Convit


Caracas, 12 mai 2014 (Telesur).

Jacinto ConvitIlustrul medic și om de știință venezuelean Jacinto Convit a fost un om distins care și-a dedicat întreaga viață cercetării științifice, în urma căreia a realizat diverse descoperiri, printre care și modele de vaccin pentru combaterea leprei.

El este considerat una dintre cele mai importate figuri mondiale în această luptă.

După mai multe cercetări și după ce a reușit să controleze lepra și alte boli enemice, doctorul Convit și-a propus să creeze un centru de cercetări științifice. Așa, a luat naștere Institutul de Dermatologie, care înainte purta numele de Institutul de Biomedicină din Caracas (IBC), cel care a coordonat din 19752, și este începând cu 8 iulie 1973 sediul Centrului Internațional de Cercetări și Pregătire despre Lepră și Boli, afíliate Organizației Panamericane și Mondiale de Sănătate.

Acolo, s-a produs vaccinul împotriva leprei, care a folosit ca bază pentru vaccinul împotriva

Allí, surgió la vacuna contra la lepra, que sirvió de base para la vacuna contra laishmaniei. În anul 1988, marile progrese în studii epidemiologice, i-au oferit o nominalizare la Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea vaccinului împotriva leprei.

Cu un an înainte de a primi această nominalizare, Convit a primit în Spania Premiul Principele de Asturias pentru Cercetare Științifică și Tehnică.

În traiectoria sa a contribuit la crearea diferitelor instituții și asociații relaționate cu munca medicală, atât în interiorul, cât și în afara Venezuelei, precum Societatea Venezueleană penrtu Dermatologie și Venerologie, Societatea Venezueleană pentru Alergologie și Societatea Venezueleană pentru Sănătate Publică.

La 28 februarie 2011 este decorat cu Legiunea de Onoare, cea mai mare distincție a Republicii Franceze.

Cancerul a fost o boală care mereu l-a preocupat pe Convit, pentru care eminentul cercetător venezuelean a lucrat asiduu pentru a atinge succesul modelului imunoterapiei propus de medic.

Proiectul autovaccinării împotrica cancerului mamar, de colon și de stomac a rămas încă în faza experimentală.

Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, i-a acordat, marți, Ordinul Eliberatorilor Venezuelei post-mortem, de prim rang, doctorului Jacinto Convit, pentru grandioasa moștenire științifică și morală pe care a lăsat-o poporului venezuelean.

Ministrul Științei, Tehnologiei și Inovației, Manuel Fernández, a oferit acest titlu de recunoaștere familiei cercetătorului venezuelean care a murit luni, 12 mai la vârsta de 100 de ani.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets