”MULȚUMESC CUBANEZILOR CĂ M-AU FĂCUT SĂ MĂ SIMT ÎN ACESTE ZILE ÎN FAMILIE, SĂ SIMT CĂ SUNT ACASĂ”


papa_9591680022 septembrie 2015

Papa Francisc și-a luat rămas bun  de la cubanezi foarte recunoscător. Generalul de Armată Raul Castro l-a condus la aeroportul internațional Antonio Maceo din Santiago de Cuba.

SANTIAGO DE CUBA. – Mulțumiri tuturor cubanezilor  că l-au făcut să se simtă în familie în aceste zile,  să se simtă ca acasă, a transmis  Papa Francisc din acest oraș, unde și-a încheiat vizita în Cuba, fiind însoțit de Generalul de Armată Raul Castro Ruz, la aeroportul internațional Antonio Maceo.

Primul salut dintre cei doi în memorabila zi a avut loc devreme  dimineața la Bazilica Menor  de la Sanctuarul  Nuestra Senora de la Caridad del Cobre, unde,  așa cum  a făcut în primele două zile la Havana și Holguin, Președintele Consiliului de Stat și de Miniștri a asistat la a treia  misă oficiată în Cuba de Șeful Statului Vatican.

Împlinind aspirația exprimată în mesajul trimis cu ocazia acestei călătorii, ”ca un pelerin, ca un fiu dornic să ajungă la casa mamei”, s-a adresat Sanctitatea Sa  Sfintei Fecioare, în cuvinte care ar fi fost de-ajuns ca să deștepte respectul și afecțiunea pe care  le-a primit în aceste patru zile.

”Patria cubaneză – a spus – s-a născut și a crescut la căldura devoțiunii Fecioarei de la Caridad. ”Ea i-a dat o formă proprie și specială sufletului cubanez” – Ea i-a dat o formă proprie și specială sufletului cubanez” – scriau Episcopii acetor pământuri – trezind cele mai  bune idealuri de iubire pentru Dumnezeu, familie și Patrie în  inima cubanezilor”.

”Ca Maria vrem săfim o biserică care slujește, care iese  din casă, care iese din templele ei, din sacristii, pentru a însoți viața, pentru a susține speranța, să fie un semn al unității. (…) Ca Maria, vrem să fim o biserică care știe să fie alături în toate situațiile   dificile  ale oamenilor noștri, angajați cu viața, cultura, societatea,  nu să ne șteargă, ci să meargă cu frații noștri”.

Mulțumind,  primit fără îndoială de majoritatea cubanezilor  din și din afara arhipelagului, Arhiepiscopul de Santiago de Cuba, Monsenior Dionisio Garcia Ibanez, a mulțumit pentru rugăciunea Sanctitășii sale la Fecioară ”în numele Bisericii din Cuba și a cubanezilor care o venerăm ca Maică și Stapână”.

”Este și pentru noi un motiv de bucurie, Sfinte Părinte, că această misă oficiată aici s-a inaugurat Anul Jubiliar Mariano cu ocazia  împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Fecioarei de la Caridad ca patroană a Cubei, de către Papa Benedict XV, la cererea luptătorilor  pentru independență și a poporului nostru. Acest An Jubiliar se va încheia la 24 septembrie 2016”, a subliniat el.

O copie a documentului istoric trimis de veteranii Războiului de Independență papei Benedict XV, i-a fost  înmânată de doi copii Papei Francisc,  puțin înainte de a  străbate Piața Mariana care înconjoară Sanctuarul pentru a-l saluta din nou pe Raul și  alte persoane din conducerea țării noastre, precum și pe credincioșii și  pe cei care nu cred adunați în împrejurimi.

Cu mai multă căldură  decât la sosire, Sanctitatea Sa a fost salutată pe traseul care separă El Cobre  de Melgarejo  pe Carretera Central, și  cu și mai mare intensitate de-a lungul drumului prin orașul care numără jumătate de milion de locuitori, care practic au umplut toate străzile străbătute de vehicolul papal.

Locuri încărcate de semnificații ca spitalele  maternități,  oncologic, pediatric și clinica chirurgicală provincială Saturnino Lora,  ca altădată Cazarma Moncada asaltată de Generația Centenarului condusă de Fidel, , busturile generalilor din Santiago lutători  ai Războiului de Independență și emblematica Piața  lui Marte,  a cuprins traseul până la Parcul central Cespedes.

Vizibil impresionat  Episcopul de Roma a intrat  în Bazilica SFântă Metropolitană complet restaurată, Catedrala din Santiago de Cuba, pentru a susține o întâlnire memorabilă cu familiile cubaneze, ca și în alte  locuri vizitate copiii au fost  protagoniștii momentului emoționant.

Înaltul prelat a vorbit despre  valorile familiei și căminului,  grija  pentru  persoanele  în vârstă, formarea copiilor și tinerilor, și simțul special al maternității, cuvintele sale devenind lecții de care nu se poate lipsi nici o generație.

Familia nu este o problemă. Fără familii, fără căldura căminului încep să lipsească legăturile. Familia este școala de umanism, este o binecuvântare,  a spus el înainte de a se îndrepta spe intrarea Catedralei pentru a binecuvânta orașul pentru  recenta aniversare a 500 de ani de existență.

”Aș dori să  spun câteva cuvinte de speranță – le-a spus santiaguerilor prezenți în Parcul Cespedes -.  Bunicii sunt memoria noastră vie. Copiii și tinerii sunt forța unui popor. Un popor care-și îngrijește bunicii și care își îngrijește copiii și tinerii, are victoria asigurată”.

Ca o culminare a  încărcăturii emoționale intense, de-a lungul a aproape 7 km care separă Biserica de aeroport, Sanctitatea Sa a  primit dovezi calde care poate au fost cauza unei  ploi dăruite pe înserat.

Alaiul papal a fost primit la aeroport  de General de  Armată Raul Castro, , împreună cu vicepreședintele Consiliului de Stat și de Miniștri, Miguel Diaz Canel, președintele Parlamentului  cubanez, Esteban Lazo, ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez  și Istoricul  Havanei, Eusebio Leal.

În timpul rămas până la plecarea către capitala Statelor Unite,  în salonul de protocol a avut loc un plăcut schimb de impresii, așa că puțin înainte de  prânz Raul și Papa Francisc și-au luat rămas bun strângându-și mâinile cu dovezi de simpatie și mulțumiri la scara avionului.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets