NEW YORK TIMES PUNE ÎN EVIDENȚĂ POTENȚIALUL TURISMULUI DE SĂNĂTATE ÎN CUBA


medicos-cubanos-2Ziarul a recunoscut prioritatea pe care a dat-o Revoluția serviciilor medicale începând cu anul 1959 și a subliniat reputația internațională a profesioniștilor cubanezi din domeniul sănătății.

(Granma International, 18 februarie 2015)

New York. – Influentul ziar american The New York Times a păublicat miercuri în versiunea tipărită un reportaj despre potențialul pe care-l are turismul de sănătate în Cuba pe baza noului scenariu al relațiilor dintre cele două țări.

Totuși, ziarul recunoaște că legile blocadei încă fac foarte dificile demersurile pentru ca americanii să aibă acces la serviciile medicale cubaneze.

Deși autoritățile americane au relaxat acordarea de licențe la 12 categorii care includ aspecte ca schimburile academice, din motive religioase, activitățile culturale și schimburile de la popor la popor, cetățenilor americani încă le este interzis să facă turism în Cuba.

Ar avea nevoie de o autorizație specială și fiecare solicitare se evaluează individual, a explicat pentru The New York Times un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei care a preferat anonimatul.

Ea a explicat că se păstrează registre cu aceste călătorii cel puțin cinci ani și persoanele ar putea să fie supuse unui audit pentru a demonstra că au îndeplinit procedurile stabilite.

Chiar și așa, anunțul istoric de la 17 decembrie și posibilele progrese spre normalizarea relațiilor dintre cele două țări, au suscitat interes pentru potențialul de schimburi cu sectorul cubanez de sănătate.

Ziarul a recunoscut prioritatea pe care a acordat-o Revoluția serviciilor medicale încă din 1959 și a subliniat reputația internațională a profesioniștilor cubanezi care lucrează în țări în curs de dezvoltare ca Brazilia și Venezuela.

A mai subliniat că mii de persoane din alte țări merg în Cuba să primească tratamente prin modalitatea de turism medical, pentru servicii sau operații care sunt mai puțin costisitoare sau nu se practică în țările lor de origină.

Articolul face aluzie la cazul omului de afaceri canadian David McBain, care a mers în Cuba de trei ori anul trecut pentru a face terapie fizică.

MCBain a declarat pentru The New York Times că ”fisioterapeuții și doctorii cubanezi sunt foarte competenți și foarte bine pregătiți” și a subliniat că tratamentul este ”pentru o fracțiune din prețul pe care l-ar plăti în Canada sau Statele Unite”.

Jonathan Edelheit, directorul executiv al Asociației de Turim Medical cu sediul în Florida, a asigurat ziarul că uynele spitale din SUA și-au exprimat interesul de a colabora cu instituțiile medicale cubaneze. ”Aceste asociații în cazul altor țări merg mână în mână cu turismul medical și acesta ar putea fi și cazul Cubei”, a adăugat el.

Deocamdată, destinațiile cele mai populare printre americanii care călătoresc pentru asistență medicală sunt Canada, Regatul Unit, Israel, Singapoor și costa Rica, conform unui studiu al Medical Tourism Association. (Redacția Interenatională)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

 

Latest Tweets