Observatorii naţionali şi actorii internaţionali vor participa la alegerile legislative din 6 decembrie


Caracas, 1 Decembrie (Agenţia Venezueleană de Ştiri)

La alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 6 decembrie vor participa în total 3900 de observatori naţionali şi mai mult de 130 de actori internaţionali, invitaţi atât de către Consiliul Naţional Electoral (CNE) cât şi de către toate partidele politice, cu scopul de a fi martori la procesul prin care 19 milioane de venezueleni îi vor alege pe membrii Parlamentului.

Conform cu Regulamentul Legii Organice a Proceselor Electorale, atât observarea naţională cât şi compania actorilor internaţionali îşi vor exercita funcţiile în măsura în care corespund principiilor „supremaţiei constituţionale, legalităţii, suveranităţii, integrităţii şi inviolabilităţii teritoriale, autodeterminării popoarelor, non-ingerinţei, imparţialităţii, transparenţei şi respectului pentru normele şi autorităţile electorale”.

Observarea naţională va fi realizată de către cinci organizaţii cu caracter civil, localizate în Venezuela şi constituite în mod corespunzător, acestea fiind: Reţeaua Observatorilor Consiliului Educaţiei, Proiectul Social, Reţeaua Observatorilor Electorali din Venezuela, fundaţia Pentru un popor demn şi Observatorul Electoral Venezuelean.

CNE are, de asemenea, posibilitatea de a mai desemna personalităţi în limita acestui număr, în cazul în care „s-au remarcat prin cunoștințele, traiectoria sau recunoaşterea profesională în materie electorală”.

Legea stabileşte că niciun observator nu va putea desfăşura activităţi propagandistice, nu va împiedica procesul alegerilor, nu va furniza nicio informaţie privind rezultatele înainte ca arbitrul electoral să emită buletinul oficial şi, de asemenea nu vor emite declaraţii „care ar putea fi denigrante, ofensatorii, defăimătoare sau injurioase” contra actorilor care participă în procesul electoral. În aceeaşi măsură, nu au autoritatea sau competenţa de a interveni sau acţiona în cadrul funcţiilor electorale.

Atât observatorii naţionali, cât şi actorii internaţionali trebuie să fie legal acreditaţi şi să poarte în mod vizibil dovada corespunzătoare pe toată durata participării la lucrări.

În cazul actorilor internaţionali, autorizaţia „va fi unicul instrument de identificare valid, ce le va permite exercitarea activităţilor ce le corespund”, indică legea. Preşedinta CNE, Tibisay Lucena, a insistat asupra faptului că orice abatere de la această normă va fi considerată drept o sfidare a autorităţii.

„În nicio parte a lumii nu vin persoane din alte ţări pentru a se plasa într-un centru de votare fără a avea acreditările necesare şi nici în Venezuela nu se va întâmpla aşa ceva”, s-a exprimat Lucena duminica trecută, avertizând că „orice declaraţie sau încercare de a se abate de la litera legii, în afară de confuzie creată electoratului, va putea crea un cadru de violenţă”.

Nicio persoană acreditată de către CNE pentru alegeri nu va putea emite declaraţii referitoare la aspecte interne Venezuelei înainte de încheierea procesului electoral, nici „induce, convinge sau orienta electoratul” pentru a vota o anume opţiune politică.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets