OEA oferă “sprijin istoric” Venezuelei împotriva secretarului Luis Almagro


OEACaracas, 16 iunie 2016 (Telesur).

Ministra de externe a Venezuelei, Delcy Rodriguez, a ținut un discurs cheie la Organizației Statelor Americane (OEA) cu argumente irefutabile care au implicat membrii organismului de a oferi un “sprijin istoric” prin intermediul votului în favoarea solicitării adresată consiliului permanent de a face o evaluare a comportamentului secretarului general Luis Almagro.

Membrii organismului au emis 19 voturi pentru și 12 împotrivă, cu o abținere și 2 absențe, cu care s-a aprobat propunerea Venezuelei împotriva lui Almagro. Votul, spune ministra, exprimă în mare măsură modul în care s-au maturizat și au evoluat țările membre ale acestei organizații prin ratificarea suveranității și independenței lor. De asemenea, șefa diplomației venezuelene a spus că rezultatul votului consolidează instituționalitatea organismului regional.

Votul a avut loc după ce Rodriguez a vorbit miercuri, la finalul celei de-a 46-a Adunare Generală a OEA, care a avut loc în capitala Republicii Dominicane, Santo Domingo, în timpul căreia a ținut marți un discurs puternic care a generat, cel mai probabil, un alt fapt istoric. Secretarul de stat american, John Kerry, a cerut membrilor OEA să folosească ca și ghid Carta Democratică pe care Almagro a invocat-o împotriva Venezuelei , și pentru a cărei dezbatere și aprobare a convocat o reuniune extraordinară pe 23 iunie.

Cu toate acestea, după ce a ascultat cuvintele lui Rodriguez, Kerry a făcut o revizuire completă și a spus că va cere să nu fie suspendată Venezuela din OEA, și că nu îl va sprijini pe Almagro în încercarea lui de a activa Carta Democratică.

Ministra de externe a vorbit, de asemenea, despre blocajul financiar care există împotriva Venezuelei și a cerut ca acesta să fie ridicat, deoarece deja a provocat țării pierderi mai mari de 20 de milioane de dolari, în afară de devalorizarea monedei naționale, și, prin urmare, o inflație severă.

Rodriguez a prezentat dovezi convingătoare ale tuturor atacurilor verbale ale lui Almagro împotriva Venezuelei, “care s-a ocupat să hărțuiască Guvernul legitim” prin intermediul rețelelor sociale și a declarațiilor în presa de știri, depășind limitele a ceea ce înseamnă competențele unui secretar general, uzurpând atribuțiile care corespund doar guvernelor.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets