Omagiu Teresei Carreño, la 98 de ani de la dispariția fizică a celebrei și nemuritoarei pianiste venezuelene


Caracas, 09 iunie.

Prezentarea unei cărți, o punere în scenă și un concert vor fi omagiul oferit pe data de 14 iunie pianistei, concertistei și compozitoarei venezuelene María Teresa Gertrudis de Jesús Carreño García, cunoscută ca Teresa Carreño, la 98 de ani de la dispariția sa fizică.

Activitatea poartă numele de ”Teresa Nemuritoare” și va avea loc începând cu orele 16:00 în Sala José Félix Ribas a Teatrului Teresa Carreño, cu intrare liberă, menționează instituția într-un comunicat mde presă publicat pe pagina sa web. Teatrul Teresa Carreño din Caracas, unul dintre cele mai mari din America Latină, cu o capacitatea de 3.000 de locuri, a fost denumit astfel în semn de omagiu adus pianistei excelsior.

Cartea care se va lansa se numește ”Cunoaște-o pe Teresa”, a istoricului Jesús Eloy Gutiérrez; după se va prezenta monologul ”Teresa Carreño, pasiunea”, scris de Ramón Guevara și Mariana Gil, și spre final Orchestra Simfonică de Tineret Teresa Carreño va oferi un concert comemorativ sub coordonarea maestrului dirijor Cristián Vásquez.

Recitalul va prezenta un repertoriu al operelor omagiatei cu aranjamete ale maestrului  Juan Fracisco Sans. De asemenea, se va conta pe prezența pianistei venezuelene, Laura Silva, membră a Simfonicii de Tineret Teresa Carreño.

Carreño s-a născut la data de 22 decembrie 1853 în Caracas și a murit pe 12 iunie 1917, în New York, SUA. Este considerată a fi cea mai mare pianistă a epocii sale. Fiică a lui Manuel Antonio Carreño și a Clorindei García de Sena y Toro, și-a început studiile de pian cu tatăl său și le-a continuat cu Julio Hohené. La data de 25 noiembrie 1862, la vârsta de aproape doar 9 ani, a oferit primul concert în cadrul Teatrului Irving Hall din New York.

Printre operele sale de compozitoare se numără: Imn pentru Bolivar, Salutare Caracasului, valsul Teresitei, dedicat fiicei sale, Qvartetul pentru corzi în si bemol și Balul en reve opus 26.

Cenușa sa a fost adusă în Venezuela în 1938 și din 9 decembrie 1977 se odihnește în Panteonul Național. În onoarea sa, cel mai important complex cultural din Caracas, inaugurat în 1983, îi poartă numele.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets