ONU evidențiază rezultatele Venezuelei în domeniul social


Caracas, 25 iunie 2014 (RNV)

Directoarea regională pentru America Latină și Caraibi a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Jessica Faeita, a remarcat politicile sociale puse în aplicare în Venezuela, în scopul garantării echității, integrării și justiției sociale a populației, în special ale sectoarelor mai vulnerabile.

Faeita a elogiat, de asemenea, sprijinul acordat de executivul venezuelean planului PNUD, care stabilește necesitatea înaintării pe drumul dezvoltării umane prin aprofundarea rolului Statului și al politicilor acestuia în materie de educație și bunăstare socială, precum și realizarea unei mai largi deschideri și inovări tehnologice.

Venezuela a extins acest sprijin – a spus doamna Faeita – în domeniul Cooperării Sud-Sud, bazată pe legăturile directe dintre țările care se confruntă cu aceleași probleme și care își propun să depășească, prin eforturi comune, greutățile dezvoltării. Cooperarea Sud-Sud promovează deplina dezvoltare a țărilor noastre, prin intermediul unor mecanisme precum: schimbul comercial, schimbul de experiențe de succes și integrare.

Înalta funcționară a oferit acest bilanț în cadrul sesiunii anuale care se desfășoară la Geneva, Elveția și care reunește Adunarea Executivă a PNUD, Fondul pentru Populație al Națiunilor Unite (FNUAP) și Biroul ONU al Serviciilor pentru Proiecte (UNOPS).

În cadrul acestui eveniment, doamna Faeita a prezentat proiectul de program ce va servi drept referință pentru cooperarea dintre PNUD și Venezuela în perioada 2015 – 2019.

Reprezentanta diplomatică a Ecuadorului la ONU – Geneva a citit, la rândul său, un document al Comunității Statelor Latinoamericane și Caraibiene (CELAC), în care sunt recunoscute eforturile Venezuelei în domeniul social și programele sale de cooperare solidară dintre țări.

Cuba a subliniat, de asemenea, exemplul Guvernului Bolivarian în privința promovării valorilor sociale și ale angajării etice între popoare, pentru depășirea problemelor comune, recurgându-se la colaborare și integrare.

Reprezentantul permanent al Venezuelei la biroul ONU și alte organisme internaționale, cu sediul în Geneva, ambasadorul Jorge Valero, a afirmat că aceste reușite constituie obiectivele esențiale ale socialismului umanist și democratic care se construiește în Venezuela.

ʺStatul Venezuelean a alocat 551 miliarde de dolari pentru programele și misiunile sociale, din cele 880 de miliarde obținute din petrol și din alte venituri intrate în buget. Aceasta s-a tradus printr-o mai mare creștere economică și o mai bună calitate a vieții venezuelenilorʺ, a punctat ambasadorul.

Diplomatul a subliniat că în cadrul constituțional actual și conform prevederilor Planului Patriei 2013 – 2019, în Venezuela se concepe ʺun nou model social, productiv, umanist și endogen, care urmărește atingerea idealurilor Eliberatorului Simón Bolívar: suprema fericire a poporului.ʺ

Valero a accentuat exemplul mondial de integrare socială reprezentat de Fundația Simón Bolívar (Fundamusical), ce constă în atragerea a peste 500.000 de copii și tineri în sistemul de Orchestre de Copii și Tineret ale Venezuelei. A menționat că programul creat de maestrul José Antonio Abreu oferă nu doar educație muzicală, ci și una bogată în valori umane, determinante pentru unitatea familiei și coeziunea socială.

ʺRecunoaștem sprijinul PNUD, care a contribuit la reușita acestui program și menționăm că țara noastră a stabilit convenții de cooperare în vederea transferării acestei remarcabile experiențe către alte 40 de state ale lumiiʺ, a afirmat ambasadorul venezuelean.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Tweets