Organizațiile sindicale din Spania semnează și fac public mesajul de susținere a procesului democratic și bolivarian al poporului Venezuelan


Având în vedere evenimentele întâmplate în ultimele săptămâni în Venezuela, organizațiile sindicale semnatare ale prezentei, dorim să transmitem următoarele:

Considerăm, indiferent de aprecierile pe care fiecare organizație le poate face cu privire la deciziile adoptate de autoritățile din Venezuela, că în ultimii 18 ani, majoritățile sociale din Venezuela au implementat un proces de emancipare socială și națională menit să combată enormele inegalitățile existente în țară și să facă trecerea la o societate mai echitabilă, liberă și suverană. Aceasta a fost esența procesului politic bolivarian. Din acest motiv, cerem respectarea deplină a acestui proces.

Considerăm acest proces în cadrul unui proces mai amplu care se desfășoară în America Latină încă de la începutul secolului XXI. Procese de schimbare a culturii politice și de emancipare, care urmăresc o schimbare bazată pe egalitate de drepturi și justiție socială. Acesta este motivul pentru care capitalismul și imperialismul (al căror exponent principal este reprezentat de Statele Unite ale Americii) și-au pus în mișcare tot arsenalul pentru a înlătura guvernele care susțin aceste procese de schimbare, așa cum este demonstrat în cazurile Guatemalei, Braziliei, Argentinei și, acum, al Venezuelei.

Din aceste motive, respingem orice tentativă violentă provocată și organizată de cei care au interesul de a crea un climat de haos în țară, menit să destabilizeze țara și un guvern legitim, ales în mod democratic. Dialogul și nu violența trebuie să fie calea de urmat în vederea soluționării conflictelor politice și sociale.

De asemenea, considerăm adevărate imixtiuni externe partinice și ipocrite, mai ales atunci când domnește cea mai adâncă tăcere în fața valului de asasinate – peste 80 de lideri sociali și apărători ai drepturilor omului – care au loc în Columbia de la semnarea acordului de pace în anul 2016.

În acest sens, reafirmăm dreptul tuturor popoarelor de a-și alege în mod liber și democratic viitorul politic.

În ultimul rând, salutăm procesul de convocare a Constituantei, ca mecanism democratic de participare populară a poporului venezuelan.

Denunțăm, având în vedere disproporția și manipularea, campania de intoxicare mediatică desfășurată împotriva Venezuelei de către canalele de comunicare „oficiale”, ca un instrument adițional aflat în serviciul părților interesate de înlăturarea actualului guvern, care-i aplică acestuia un tratament discriminatoriu în raport de organizațiile opoziției.

Semnatari:

LAB [Langile Abertzaleen Batzordeak] – Colectivele Muncitorilor Patrioți
ESK [(Euskal Herria) Ezker Sindikalaren Konbergentzia)] – Asocierea Stângii Sindicale
CUT Aragón [Colectivo Unitario de Trabajadores] – Colectivul Unitar al Muncitorilor – Filiala Aragon
CUT Galiza [Colectivo Unitario de Trabajadores] – Colectivul Unitar al Muncitorilor – Filiala Galiția
CIG Galiza [Confederación Intersindical Galega] – Confederația Intersindicală din Galiția
IAC [Intersindical Alternativa de Catalunya] – Alternativa Intersindicală a Cataloniei
COS Catalunya [Coordinadora Obrera Sindical] – Asociația de Coordonare a Organizațiilor Sindicale din Catalonia
CSC Catalunya [Confederació Sindical Catalana] – Confederația Sindicală Catalană
Intersindical Valenciana (País Valenciá) – Confederația Intersindicală Valenciană
SAT [Sindicato Andaluz de Trabajadores] – Sindicatul Andaluz al Muncitorilor
CSI Asturies [Corriente Sindical de Izquierda] – Curentul Sindical de Stânga din Asturia
Intersindical Canaria (Canarias) – Confederația Intersindicală din Insulele Canare
Confederacion Intersindical – Confederația Intersindicală
Sindicato Ferroviario (Estado Español) – Sindicatul Feroviar (Spania)

17 mai 2017
sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets