Parlamentul European aprobă implementarea provizorie a Acordului între UE și Cuba


Euro-deputații votează și dau undă verde implementării provizorii a Acordului de Dialog Politic și Cooperare dintre Uniunea Europeană și Cuba. Foto: EFE.

Euro-deputații votează și dau undă verde implementării provizorii a Acordului de Dialog Politic și Cooperare dintre Uniunea Europeană și Cuba. Foto: EFE.

5 iulie 2017

Parlamentul European a aprobat astăzi Rezoluția Legislativă care dă undă verde implementării provizorii a Acordului de Diálog Polític și Cooperare între Uniunea Europeană (UE) și Cuba, semnat la 12 decembrie 2016, care dă un impuls relațiilor diplomatice și economice dintre blocul comunitar și țara caraibiană.

Pactul a fost aprobat de euro-deputați cu 567 voturi pentru, 61 contra și 31 abțineri, ceea ce, în opinia analiștilor, indică faptul că apropierea se bucură de o amplă susținere în UE care se opune actualei politici nordamericane îndreptată contra Insulei enunțată la jumătatea lunii iunie de președintele Donald Trump.

Cercetătoarea Anna Ayuso, de la Centrul de Informare și Documentare Internațională cu sediul la Barcelona, a declarat presei că odată cu semnarea acordului, Europa ocupă o poziție avantajoasă, în relația cu Statele Unite, pentru a-și dezvolta relațiile economice cu Cuba.

Noul Acord a pus capăt așa-numitei Poziții Comune adoptată de blocul regional în 1996, respinsă de Havana pentru caracterul ei unilateral, de amestec, selectiv și discriminatoriu.

În iunie 2010, Ministrul de Externe cubanez a declarat că era posibil un nou cadru al relației cu UE care să depășească Poziția Comună, dacă se negociază pe baze de egalitate și fără presiuni de vreun fel.

În 2014 s-a inițiat procesul de negocieri între Cuba și UE. Au avut loc șapte runde de convorbiri și a fost tratată o multitudine de teme de interes ale părților, inclusiv acelea cu cele mai mari divergențe.

Acordul de Dialog Politic și Cooperare a fost semnat la 12 decembrie 2016 la Bruxelles de Ministrul de Externe al Cubei, Bruno rodriguez, și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Federica Mogherini.

Cei doi înalți funcționari au recunoscut însemnătatea deosebită a Acordului care stabilește un cadru pozitiv pentru dezvoltarea legăturilor pe baze de egalitate, reciprocitate și respect reciproc.

După istorica aprobare a documentului, miercuri, de forul maxim legislativ european, acordul va intra în vigoare, chiar dacă deocamdată provizoriu și și parțial în aspectele comedrciale și de cooperare dintre cele două părți, în timp ce se desfășoară procesul de ratificare de către parlamentele țărilor membre ale blocului.

Cuba-Uniunea Europeană: Crónica unei normalizări anunțate

Nouă rezoluție, ton vechi?

La această rezoluție, mai degrabă pragmatică și tehnică, s-a adăugat alta nelegislativă aprobată și aceasta cu 487 voturi pentru, 107 contra și 79 abțineri. Aceasta, neobligatorie, amintește la punctul 11, că Acordul Politic și de Cooperare dintre UE și Cuba poate fi suspendat în caz de nerespectare a angajamentelor asumate în materie de drepturi ale omului.

În dezbaterea care a precedat votarea, euro-deputatul Javier Couso a reafirmat decizia Stângii Unite (IU) de a nu vota în favoarea Raportului Propunerii de Rezoluție ne-Legislativă.

După părerea deputatului, prima ciornă elaborată de euro-deputata socialistă Elena Valenciano era ”echilibrată” și ”ponderată”, dar apoi a părut ”o rezoluție care examinează Cuba, care vrea s-o tuteleze pentru a ajunge la o tranziție pe gustul neo-liberal”, a afirmat el.

Scrisă pe un ton care amintește ”Poziția Comună” din 1996, rezoluția ne-legislativă critică procesul democratic cubanez și cuprinde în mare parte viziunea blocului conservator, majoritar în Parlamentul European, pentru care Cuba a fost întotdeuna ca o piatră în pantof.

Parlamentul European trebuie să înțeleagă că Cuba este un Stat suveran și independent.

Acest segment al Euro-Parlamentului ancorat în epoca Războiului Rece, al cărui limbaj deplasat contravine poziției Consiliului Europei și declarațiilor făcute de Federica Mogherini, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, care în ajun, referindu-se la politica blocului comunitar față de Insulă, a spus:
“Astăzi este și mai important să ținem cont de ceea ce se întâmplă la Washington; unii vor să se schimbe din nou ritmul și de aceea trebuie să repetăm că Uniunea Europeană nu-și schimbă opinia. Nu-și va modifica politicile și va continua să avanseze în mod deschis, fără tabuuri, dar convinsă că trebuie să continuăm dialogul pentru a coopera cu Cuba și cu toți cubanezii”.

În intervenția sa, Couso a spus: ”Am îngropat definitiv infama Poziție Comună”.

(Cu informații de la Cubadebate și Prensa Latina).

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets