Parlamentul MERCOSUR sprijină diplomația pacifică a Venezuelei în încercarea de a rezolva diferendul teritorial cu Guyana


Caracas, 17 august 2015 (Correo del Orinoco).

Parlamentul Pieței Comune a Sudului (MERCOSUR) a stabilit lunea aceasta sprijinirea strategiei diplomației pacifice a Guvernului venezuelean în vederea rezolvării disputei cu Republica Cooperativă Guyana pentru Esequibo, care luptă pentru dreptul său legitim în această zonă, deposedată fiind de imperiul britanic.

Parlamentul MERCOSUR a solicitat Guvernului Guyanei, printr-un comunicat, să nu ofere concesiuni transnaționalelor petroliere pentru explorarea și extragerea petrolului în teritoriului aflat în dispută.

Guyana“Parlamentul MERCOSUR sprijină diplomația păcii, strategie folosită de Republica Bolivariană Venezuela și de președintele Nicolas Maduro, care prin dialog civilizat dorește să găsească o soluție pacifică acceptată de ambele părți, în ceea ce privește controversa teritorială dintre aceasta și Republica Cooperativă Guyana, motiv pentru care cerem celei din urmă să nu ofere concesiuni în teritoriul aflat în dispută”, se menționează în comunicat.

În textul aceluiași comunicat, Parlamentul MERCOSUR a respins acțiunile transnaționalelor petroliere, printre ele aflându-se și Exxon Mobil, și prin intermediul cărora pretind să submineze suveranitatea unității latino-americane în funcție de interesele lor corporative, ”generând tensiuni politice între popoarele înfrățite, care mereu și-au rezolvat controversele menținând pacea, uniunea și integrarea regională”.

De asemenea, acest organism, a mai ratificat și faptul că singurul canal prin care se poate rezolva disputa pentru teritoriul Esequibo este cel stabilit de Acordul de la Geneva, semnat în anul 1966, care prevede mecanismul numirii unui Mediator de către Secretarul General al Națiunilor Unite.

Guayana Esequiba, aparține Venezuelei din anul 1777, când s-a creat Căpitănia Generală a Venezulei, având o extindere de 159.542 km.

În anul 1811 toate zonele care aparțineau Căpităniei au fost menționate în prima sa Constituție. În pofida acestor dovezi istorice, acest teritoriu a fost deposedat de către imperiul britanic, acum mai bine de două secole, declanșându-se astfel astăzi controversa cu Guyana.

În anul 1966, în încercarea de a rezolva diferendul, Marea Britanie a acceptat să se înceapă dialogul cu Venezuela, reușind ca la data de 17 februarie 1966 să se semneze Acordul de la Geneva, Elveția. Acest acord a fost recunoscut de Guyana imediat după câștigarea independenței sale, la 26 mai același an.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets