Peste 40 de ţări din toată lumea se întrunesc pentru a conveni politici ambientale şi a salva planeta: schimbând sistemul, nu clima


politici ambientaleNueva Esparta, 4 noiembrie 2014 (MPPRE) – Statul venezuelean Nueva Esparta primeşte din nou delegaţiile reprezentanţilor a peste 40 de state din întreaga lume la summitul PreCop-Ministerial al Schimbării Climaterice, care se desfăşoară între 4 şi 7 noiembrie 2014.

Obiectivul întâlnirii este evidenţierea dimensiunii sociale a dezbaterilor pe tema climei şi stabilirea bazelor pentru o alianţă între popoare şi guverne, în scopul întâmpinării ameninţărilor ce se abat asupra omenirii.

În cadrul acestei reuniuni, 84 de organizaţii neguvernamentale(ONG) şi mişcări sociale din 48 de state de pe cinci continente, vor fixa poziţii faţă de schimbările climaterice şi vor elabora un document care să conţină propunerile lor, ce vor fi dezbătute pe 6 noiembrie la o masă rotundă între miniştrii responsabili cu această temă.

La eveniment vor participa şi agenţii ce au legături cu Sistemul ONU, cunoscute sub numele de Dimensiunea Socială a Schimbării Climaterice, în scopul atenuării discursului economico-financiar care domină negocierile pe tema climei.

Această iniţiativă multilaterală a fost impulsionată de Republica Bolivariană Venezuela, sub mandatul Comandantului Suprem Hugo Chávez, a cărui intervenţie în cadrul summitului de la Copenhaga, din anul 2009, a reorientat procesul negocierilor pe tema Schimbărilor Climaterice, permiţând, în 2012, extinderea valabilităţii Protocolului de la Kioto până în anul 2020.

Prin intermediul PreCop al Schimbării Climaterice patria lui Bolivar a deschis un spaţiu în cadrul căruia organizaţiile populare din lumea întreagă să poată influenţa agenda ONU, cu posibilitatea depăşirii unui sistem exclusivist, care limitează participarea popoarelor la luarea de decizii strategice pentru surpavieţuirea omenirii.
De asemenea, urmăreşte să contribuie la configurarea unei mari mişcări mondiale pentru înlăturarea cauzelor şi repararea efectelor schimbărilor climaterice care se produc ca o consecinţă a modelului capitalist.

PreCop Social Mondial sprijină impulsionarea diplomaţiei popoarelor şi participarea protagonică a mişcărilor populare organizate, pentru construirea unei lumi multipolare şi echilibrate. Această reuniune internaţională va permite colectarea de propuneri care să fie încorporate agendei politice globale în materie de mediu.

Prin aceste acţiuni Republica Bolivariană urmăreşte să întărească mişcarea eco-socialistă naţională, spre a fi capabilă să conducă un proces de luptă fermă împotriva cauzelor schimbărilor climaterice şi de adaptare la consecinţele impactului acestora.

Venezuela şi-a materializat protagonismul în mediul internaţional prin participarea la orientarea politică a noului acord juridic privind Schimbările Climaterice şi s-a situat în fruntea acestei provocări mondiale, dintr-o perspectivă revoluţionară, schimbând sistemul capitalist prădător cu Socialismul Secolului XXI şi filozofia Bunului Trai.

Ministrul de Externe al Venezuelei, Rafael Ramírez, a semnalat joia aceasta că “nu este de acord cu mercantilizarea discuţiilor” cu privire la schimbările climatice și economia verde, pentru că în cele din urmă popoarele cele mai sărace de pe planetă nu vor putea niciodată să acceadă la acest tip de energie nici la posibilităţile de dezvoltare economică”, a remarcat ministrul venezuelean de externe la deschiderea acestei reuniuni între partea socială și miniștrii, în cadrul căreia a precizat, de asemenea, că marile ţări industrializate nu și-au asumat compromisul să protejeze mediul înconjurător și poziţia lor este caracterizată de o atitudine de evitare a compromiselor.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets