Petrocaraibe este ratificat ca zonă de pace și își ia angajamentul de a avansa în modelarea sa ca zonă economică


Petrocaraibe1Caracas, 6 martie 2015 (Correo del Orinoco).

Șefii de Stat și de Guverne ai Petrocaraibe au încheiat vineri, 06 martie, al IX-lea summit extraordinar al blocului de cooperare, care a avut loc în capitala venezueleană.

În declarația finală, liderii Petrocaraibe au ratificat faptul că, „Caraibe este o zonă de pace în care națiunile stimulează procesul de integrare și prietenie cu scopul de a continua să garanteze fericirea supremă pentru popoarele noastre”.

De asemenea, au ratificat angajamentul de a consolida Petrocaraibe ca mecanism pentru a impulsiona dezvoltarea națiunilor având la bază solidaritatea. Un alt aspect important al documentului este declarația necesității de a avansa în conformitate cu zona economică Petrocaraibe.

Prin intermediul zonei economice Petrocaraibe, Venezuela va spori exportul de produse către țările care alcătuiesc acest bloc regional, a informat Ministra Relațiilor Externe, Delcy Rodríguez.

Petrocaraibe sprijină extinderea Fondului Alba-Caraibe cu scopul de a impulsiona dezvoltarea socio-productivă a țărilor din Caraibe, dar și a finanța dezvoltarea în domeniul energiilor complementare cu 200 de milioane de dolari. Pe deasupra, s-a amintit de progresele, avansul în dezvoltarea unui bloc în fâșia petroliferă a Orinoco pentru Petrocaraibe.

În cele din urmă, s-a ratificat spiritul fondator Petrocaraibe ca mecanism de solidaritate, cooperare și prietenie al popoarelor din regiunea noastră.

Petrocaraibe2„Caraibe reprezintă o zonă economică de mare relevanță și importanță, din moment ce a avut o creștere în aproximativ 10 ani care atinge un impact pozitiv de 25% din Produsul său Intern Brut (PIB)”, a spus Rodríguez. A adăugat faptul că această integrare a popoarelor din Caraibe se traduce prin „programe sociale frumoase, programe frumoase de compensare comercială. Nu numai că am introdus în Caraibe un plan de furnizarea energiei care a însemnat implementarea de noi mecanisme de compensare complementară economică și comercială, acolo unde există relații de fraternitate și nu de subjugare a poparelor”.

La Summit au participat membrii care formează blocul regional, creat în 2005 de Hugo Chávez și Fidel Castro: Antigua și Barbadua, Bahamas, Belize, Cuba, Dominica, Granada, Guatemala, Guyana, Haiti, Jamaica, Nicaragua, Sfântul Cristofor și Nevis, Santa Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadinele, Surinam și Venezuela.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets