Petrocaribe împlinește nouă ani de acțiuni hotărâte pentru integrare energetică și economică


Caracas, 30 iunie 2014 (SIBCI)

Duminica trecută Petrocaribe a împlinit nouă ani de la înființare, în urma încheierii, la 29 iunie 2005, a Acordului de Cooperare Energetică, semnat de 14 națiuni din zona Caraibilor, în cadrul primei Reuniuni pe teme de energie a Șefilor de Stat și de Guvern din regiune.

În prezent, organisul impulsionat de liderul Revoluției Bolivariene, Hugo Chávez, are în componență 18 țări.

Petrocaribe este un mecanism de integrare energetică, din care fac parte Antigua y Barbados, Bahamas, Belize, Cuba, Dominica, Granada, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Nicaragua, Republica Dominicană, San Cristobal y Nieves, San Vicente y las Granadinas, Santa Lucția, Surinam și Venezuela. De curând, s-a alăturat proiectului și El Salvador, la solicitarea președintelui său, Salvador Sánchez Cerén.

În timpul perioadei care s-a scurs de la înființare, Petrocaribe s-a întărit și și-a îndeplinit principalul obiectiv: administrarea de combustibil către țările membre, în condiții avantajoase de plată, prin credite blânde și comisioane scăzute, precum și prin posibilitatea achitării cu alimente a unei părți din factură.

În iunie 2013, Petrocaribe a aprobat stabilirea unei Zone Economice mai extinse decât cea de cooperare energetică din momentul creării blocului regional, în 2005.

Propunerea stabilirii acestei zone a fost prezentată de Venezuela la cea de a VII-a Reuniune la nivel înalt de la Caracas și a fost aprobată în cadrul celei de a VIII-a Reuniuni de acest tip, organizată la Managua, Nicaragua.

Inițiativa a primit undă verde după ce s-a constatat că ʺreprezintă un prilej pentru generarea de spații inovatoare care să dinamizeze comerțul și procesele de integrare a popoarelor noastre; este, totodată, o inițiativă ce contribuie la sporirea capacităților productive ale țărilor membre, prin folosirea potențialului acestoraʺ, după cum se arată în Declarația finală a reuniunii.

Zona Economică Petrocaribe urmărește să concentreze schimburile pe cinci arii: transport și comunicații, producție în lanț, turism, comerț și integrare socială și culturală.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets