PetroCaribe recunoaşte efortul Venezuelei pentru sporirea prosperităţii popoarelor din regiune


P_CCaracas, 6 septembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Ţările care compun PetroCaribe au recunoscut sâmbătă efortul Venezuelei de a asigura aprovizionarea cu petrol, fapt ce constituie baza acestui mecanism de cooperare şi care a stimulat transformarea economică şi socială şi a adus prosperitate popoarelor latino-americane şi caraibiene.

„În aceste vremuri de instabilitate a pieţelor petroliere mondiale, Venezuela a oferit lumii un viguros exemplu de altruism, prin faptul că a făcut şi continuă să facă un efort uriaş pentru a menţine aprovizionarea cu materie primă şi derivate petroliere în circumstanţe atât de dificile, evitând astfel orice modificări ale condiţiilor stabilite în acordul constitutiv. Pentru acest lucru merită profunda noastră recunoaştere şi recunoştinţă”, s-a exprimat vice-preşedintele Consiliului de Stat al Cubei, Salvador Valdés Mesa, în cadrul actului comemorativ al celui de-al X-lea Summit al Şefilor de State şi de Guverne ale PetroCaribe, ce a avut loc la centrul de conferinţe Montego Bay, în Jamaica.

În prezent, acest mecanism garantează 40% din securitatea energetică a membrilor săi prin punerea la dispoziţie pentru schimb a 100.000 de barili ce provin de la Compania Petrolieră Venezueleană de Stat (PDVSA). Această cifră reprezintă 3,33% din cele 3 milioane de barili materie primă produşi zilnic de către naţiunea bolivariană care deţine cele mai mari rezerve certificate de petrol ale planetei, rezerve ce depăşesc 498.000 de barili net.

Ca parte a politicii sale de dreptate şi complementaritate, acest acord prevede finanţarea în condiţii favorabile a facturii petroliere, factură din care 50% se plăteşte în primele 90 de zile, iar restul într-un termen de până la 25 de ani, cu 2 ani de graţie şi o dobândă de 1%.

De asemenea, acest mecanism permite o compensaţie la schimb cu produse agricole de primă necesitate, hrană pentru animale, bovine, materie primă pentru producţia de ciment şi altele.

Valdés Mesa, a afirmat că „dacă toate ţările care au resurse energetice sau de alt tip,  în cantităţi mari, ar proceda la fel ca Venezuela, atunci am trăi într-o lume mai corectă, dezvoltată şi echitabilă, în solidaritate şi pace”.

De asemenea a subliniat că PetroCaribe reprezintă un mecanism inovativ de cooperare energetică în America Latină şi Caraibe, „nu doar prin numărul ţărilor membre, ci mai ales datorită sistemului de aprovizionare energetică şi de compensare care depăşeşte cu mult nivelul unui simplu schimb comercial”.

„Această alianţă a fost pilonul cel mai eficient pentru asigurarea securităţii energetice în regiune şi a contribuit la diminuarea diferenţelor de dezvoltare economică între popoarele noastre. Acest lucru a fost posibil datorită Revoluţiei Bolivariene şi chaviste din Venezuela, a respectului său pentru auto-suveranitatea popoarelor, a înclinaţiei către solidaritate şi integrare, susţinută de către comandantul Hugo Chávez”, s-a exprimat Valdés Mesa.

A mai menţionat şi că fără scutul de protecţie pe care îl reprezintă PetroCaribe, micile state insulare care formează Comunitatea Caraibe (CARICOM), nu ar fi rezistat în faţa situaţiei economice şi sociale atât de dificile, generată de profunda criză economică internaţională a capitalismului, criză ce afectează planeta încă din anul 2008.

În acest sens, Preşedintele Republicii Haiti, Michel Martelly, a mulţumit guvernului venezuelean pentru contribuţia sa la dezvoltarea socio-economică a ţărilor din Caraibe prin intermediul acestei alianţe create de către comandantul Hugo Chávez în 2005.

Martelly a subliniat importanţa acestei alianţe energetice pentru Haiti, precum şi faptul că a servit ca instrument de recuperare după cutremurul ce a afectat ţara în 2010.

La rândul său, prim-ministra din Jamaica, Portia Simpson Miller Simpson, a afirmat că numărul membrilor din PetroCaribe, de la 14 câţi au subscris iniţial la acordul din 2005 şi până la 19 ţări ce o compun în prezent, „subliniază acceptarea pe scară largă a acestei iniţiative drept un instrument puternic pentru promovarea integrării şi unităţii în regiune”. Acest aspect a fost susţinut, de asemenea, şi prin intermediul altor mecanisme cum ar fi Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR), Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), precum şi Piaţa Comună a Sudului (MERCOSUR).

„Acest acord a permis statelor mici aflate în curs de dezvoltare să înfrunte provocările globale şi să ridice nivelul calităţii vieţii popoarelor lor şi, în plus, a extins procesul de integrare în regiune şi a întărit relaţiile de prietenie între Venezuela şi ţările partenere din Petrocaraibe”, a mai spus în alocuţiunea sa.

Fostul prim-ministru din Jamaica şi actualul ministru pentru Petrol al acestei ţări, Percival James Patterson, a asigurat ca după 10 ani de existenţă, Petrocaraibe continuă să fie un exemplu al viziunii integraţioniste a Eliberatorului, Simón Bolívar şi a liderului socialist, Hugo Chávez.

De asemenea, James Patterson a evidenţiat efortul şi implicarea menţinute de către preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, pentru continuarea trasării drumului către atingerea şi consolidarea obiectivelor acestui bloc regional.

„Preşedintele Maduro, respiră acelaşi spirit ce ne duce către ani, chiar secole de tradiţie, de solidaritate între fraţi şi surori în regiune. Trăiască Venezuela!”, a subliniat ministrul.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets