PETROCARIBE TRANSFORMĂ PANORAMA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ A POPOARELE DE-A LUNGUL CELOR 10 ANI DE LA CREAREA SA


Caracas, 29 iunie AVN

Pe parcursul celor 10 ani de funcționare, acordul de cooperare Petrocaribe a impulsionat transformarea economică și socială a popoarelor statelor membre.

De când s-a semnat Acordul de Cooperare Energetică, la data de 29 iunie 2005, semnat de cele 14 națiuni ale Caraibilor, în cadrul Primei Întâlniri Energetice la nivel de Șefi de State și de Guverne din Caraibi, cu privire la înființarea Petrocaribe, acest mecanism a întărit o nouă schemă de schimb favorabilă, echitabilă și justă între națiunile regiunii caraibiene, pentru a garanta accesul regulat la resursele energetice.

Această schemă de cooperare creată de liderul Revoluției Bolivariene, Hugo Chávez, și-a atins principalul său obiectiv: acela de a livra combustibil țărilor membre în condiții avantajoase de plată prin credite favorabile și dobânzi joase, existând chiar și posibilitatea de a plăti o parte din factura petrolieră cu alimente.

“PetroCaribe, fără nicio îndoială, a fost și este proiectul care în istoria Caraibilor a produs cele mai mari transformări pozitive pentru viața economică și socială a popoarelor noastre, bazându-se pe o viziune integraționistă, unitară și profund umanitară. PetroCaribe s-a transformat într-un proiect de prosperitate, dezvoltare și stabilitate în Caraibi, proiect de stabilitate intergraționistă”, a declarat președintele Republicii, Nicolás Maduro, la inaugurarea celui de-al IX-lea Summit Extraordinar PetroCaribe, care a avut loc în martie, la Caracas.

A menționat, de asemenea, că acest organism integraționist s-a consolidat ca mecanism de cooperare mai presus de securitatea energetică, deoarece se indentifică și cu lupta împotriva sărăciei în care se regăsesc milioane de ființe umane, care locuiesc în Antigua și Barbuda, Bahamas, Belice, Cuba, Dominica, Granada, Guatemala, Guyana, Haití, Honduras, Jamaica, Nicaragua, Republica Dominicana, San Cristóbal și Nieves, Santa Lucía, San Vicente și Las Granadinas, Surinam și Venezuela.

“PetroCaribe este astăzi profund umanitară, bazată pe o politică de apropiere, de respect și aflată mereu în căutarea dezvoltării comune, în baza egalității între state; a respectului și solidarității între popoare”, a spus șeful statului, în același timp semnalând că odată cu crearea acestui organism cuvinte precum respectul și solidaritatea au ajuns la puterea lor maximă de expresie.

Proiecte de cooperare

În primii săi 10 ani, PetroCaribe a dezvoltat o serie de inițiative pentru îmbunătățirea calității vieții popoarelor din această regiune.

Printre acestea se numără compensația comercială de 2.781.980 tone de produse alimentare care pot deduce din factura de petrol pe termen lung, precum și operativitatea a 15 companii mixte.

De asemenea, apar proiecte productive și sociale care însumează 200.000.000 de USD care provin din Fondul Alba Caribe, precum și 88 de proiecte sociale care se află în desfășurare în 12 țări pentru a putea răspunde cerințelor unei populații de 12 milioane de persoane.

Actualemente, această schemă are în agendă impulsionarea Planului pentru Eradicarea Foametei și Sărăciei “Hugo Chávez”.

Această inițiativă creată în 2013 oferă sprijin a 21 de țări din Zona Economică PetroCaribe și ALBA (Alianța Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre), pentru a formula proiecte comune în meterie de agricultură familiarp, care să potențializeze agroindustrializarea și să dezvolte rețele productive pentru distribuția echitabilă a alimentelor, încurajând crearea politicilor și planurilor integrale de eradicare a foametei și a sărăciei.

În plus, cele 19 națiuni care fac parte din mecanismul de integrare se află în proces de dezvoltare a proiectului Spațiului Comun Universitar al PetroCaribe; transportul și căile de comunicare pentru interconectivitatea aeriană și maritimă; comerțul și integrarea, care contemplează actualizarea Manualului de Compensări și Noi Mecanisme ale Comerțului corect și propunerea de Creare a Rutei Ureii în cadrul PetroCaribe.

Consolidarea Zonei Economice.

Ministra de Externe, Delcy Rodríguez

Ministra de Externe, Delcy Rodríguez

Începând cu 2013, acordul blocului s-a orientat către consolidarea Zonei Economice a PetroCaribe, creată cu scopul de a crește și diversifica schimburile comerciale și productive între țările membre, pentru stimularea dezvoltării economice, sociale și culturale.

Acest proiect contemplează schimburile în cinci domenii: transport și comunicații, rețele productive, turism, comerț și integrare socio-culturală; cu scopul de a spori capacitățile productive ale țărilor membre, luând în considerare potențialul fiecăreia.

Prin intermediul zonei economice Venezuela va putea exporta produse spre țările membre ale acestui bloc regional.

“Datorită Zonei Economice a PetroCaribe am putut astfel și noi să exportăm producția națională în zona Caraibilor prin compensații comerciale și economice”, a precizat de curând Ministra de Externe, Delcy Rodríguez.

De asemenea, a mai precizat și faptul că această zonă nu doar că va aduce beneficii țării, ci va servi și la consolidarea legăturilor culturale, de mediu și energetice.

“În diplomația bolivariană a păcii ne apropiem de popoare și acolo avem rezultate importante la nivel social, odată cu donarea computerelor canaimitas, am participat la dezvoltarea infrastructurii și există oameni de afaceri venezueleni care investesc în Caraibe”, a adăugat șefa diplomației venezuelene.

Extindere și consolidare

Națiunile caraibiene lucrează împreună și în cadrul programului de Extindere și Consolidare al PetroCaribe 2015, care contemplează direcționarea a 200 de milioane de USD către Fondul de Investiții Solidare PetroCaribe-Alba, pentru dezvoltarea diferitelor proiecte care provin din surse complementare energiei.

”Proiectele de energie alternativă, care reprezintă o temă foarte importantă pe care ne-am asumat-o, bazându-ne pe tehnologie de ultimă oră, suntem pregătiți pentru a avansa și a împărtăși experiențele productive care se află deja în lucru în cadrul conceptului solidar al PetroCaribe”, a indicat președintele Maduro.

Mandatarul național a evidențiat că parte din acest plan are prevăzută încadrarea tematicii gazului, ca temă complementară și de consolidare a ecuație integrale a PetroCaribe”.

”Anul 2015 este un an al progresului și a punerii în funcțiune a proiectelor  de investiții gazeifere importante”, a declarat acesta în declarațiile recente.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets