Portofoliul investițiilor petroliere dintre Venezuela și China este în execuție, și ajunge la 9 miliarde de dolari


china-y-venezuelaCaracas, 30 august 2017 (Ministerul Petrolului)

Autoritățile venezuelene au organizat o reuniune de monitorizare a proiectelor aflate în curs de dezvoltare împreună cu Corporația Națională Petrolieră din China (CNPC). Ministrul petrolului, Eulogio Del Pino a spus că în China există o piață mare pentru tipul de petrol produs în țara noastră.

Cu scopul de a urmări proiectele petroliere comune între China și Venezuela, miercuri a avut loc o întrevedere de lucru între președintele Corporației Naționale Petroliere din China (CNPC) pentru America, Ye Xiandeng, și autoritățile Guvernului Bolivarian din Venezuela, conduse de vicepreședintele pentru Planificare și președintele Comisiei Mixte de Nivel Înalt China-Venezuela, Ricardo Menendez; ministrul Puterii Populare pentru Petrol, Eulogio del Pino; și președintele Petroleos din Venezuela, S.A. (PDVSA) Nelson Martinez.

Vicepreședintele pentru Planificare a declarat că reuniunea a permis punerea în aplicare a agendei de investiții între ambele părți, precum și ’’comercializarea produselor din Venezuela în China, și spațiile de oportunități care apar între cele două țări’’.
Menendez a informat că țara noastră are cu China un portofoliu de investiții în petrol de 9 miliarde de dolari, în proiecte care sunt în execuție. El a mai spus că Venezuela și China au semnat acorduri pentru construirea unei rafinării în țara asiatică, care va necesita în jur de 400 mii de barili de petrol adițional.

’’În acest moment, există spații de extindere adiționale între cele două națiuni, adică, există o relație mai profund sănătoasă și, mai ales, o viziune clară în relația geopolitică dintre Venezuela și China de respect reciproc’’, a spus el.

Oportunități de piață pentru petrolul venezuelean:

La rândul său, ministrul Puterii Populare pentru Petrol, Eulogio del Pino, a spus că la această reuniune s-au analizat spațiile pe care le are petrolul venezuelean pe piața chineză, în special la rafinăria care se va construi în comun cu compania CNPC. ’’În această țară există o piață mare pentru tipul de petrol pe care îl produce Venezuela, și acest lucru este cuplat cu o schemă agresivă de comercializare care se dezvoltă; avem o companie în comun cu China, de cisterne mari pentru transportul de țiței în această națiune; am văzut oportunități de a reduce costurile de transport, și de a crește aceste transporturi’’, a spus el.

Ministrul Del Pino a spus că, Comisia Mixtă China-Venezuela a convenit la o formă de revizuire periodică care include vizite în zonele operaționale pentru a revizui, alături de președintele PDVSA, buna funcționare a operațiunilor, precum și proiectele de investiții care sunt finanțate prin intermediul Băncii de Dezvoltare a Chinei.

La rândul său, președintele Petroleos de Venezuela, Nelson Martinez, a spus că relația cu China a fost fructuoasă din punct de vedere al investițiilor și contribuțiilor tehnologice realizate de națiunea asiatică în Venezuela. ’’Suntem foarte satisfăcuți de relația care a fost implementată de-a lungul acestor ani’’.

În noiembrie 2016, Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) și Corporația Națională Petrolieră din China (CNPC, acronimul în engleză), au semnat o serie de acorduri pentru a crește nu numai producția internă de țiței, dar și comerțul petrolier cu gigantul asiatic. Astfel, cooperarea cu Republica Populară China se dezvoltă pe baza principiului complementarității și reciprocității.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets