Preşedinta CNE indică rata de participare crescută şi buna desfăşurare a simulării electorale


presedinta_CNECaracas, 18 octombrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE), Tibisay Lucena, a declarat că simularea naţională desfăşurată duminică în întreaga ţară a înregistrat o rată crescută de participare, ceea ce a contribuit la realizarea verificărilor tehnice de către organismul electoral înaintea alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie.

„Suntem foarte mulţumiţi, este foarte satisfăcător […] Participarea a fost fluidă, a înregistrat o rată crescută, ceea ce ne bucură. Ne-a permis să vedem cum au decurs procedurile electorale şi dacă secţia de votare funcţionează cum ar trebui”, a afirmat aceasta.

Tibisay Lucena a declarat că nu au fost înregistrate erori tehnice în cadrul niciuneia dintre secţiile de votare instalate pentru realizarea acestei activităţi, activitate care a început la ora 8:00 dimineaţă în toate statele ţării. Preşedinta CNE a subliniat că „totul a funcţionat perfect”.

Ea a afirmat de asemenea că producerea de eventuale erori electrice în centrele de votare nu ar avea nicio incidenţă, întrucât „aparatele funcţionează cu baterii; în cazul întreruperii curentului electric, procesul nu rămâne paralizat”.

Lucena de asemenea a semnalat că durata medie a procesului de votare, de când persoana prezintă cartea de identitate şi până la exercitarea efectivă a dreptului său de vot, este de 45 de secunde.

Aceasta a adăugat că începând cu această zi, vor fi disponibile pe site-ul CNE (http://www.cne.gob.ve/web/index.php) modele ale buletinelor de vot, pentru ca fiecare cetăţean să se poată familiariza cu procedura de votare a deputaţilor care se va realiza în decembrie.

Într-o conferinţă de presă realizată la sediul CNE din Caracas, Lucena a explicat că simularea permite evaluarea aspectelor tehnologice şi logistice ale platformei electorale, în plus faţă de mobilizarea şi asistenţa operatorilor şi membrilor birourilor electorale.

CNEÎn acelaşi timp, vor fi certificate  rețeaua de transmisie, centrul naţional de colectare şi centrul de asistenţă, printre altele. Lucena a declarat că a fost realizată o examinare a programului procesului electoral, precum şi activităţi de formare a personalului tehnic, în timp ce formarea membrilor birourilor electorale va începe în noiembrie.

Pentru această activitate au fost instalate birouri electorale compuse din 4.455 de mese pentru eliberarea buletinelor de vot, în cele 87 de circumscripţii electorale din întreaga ţară.

Centrele-pilot dispun de un „angrenaj de votare complet”, care constă într-un circuit cu cinci puncte alcătuit de CNE pentru a menţine ordinea şi agilitatea pe durata procesului.

Primul punct, de identificare a electorilor, este cel în care electorul trebuie să prezinte cartea sa de identitate şi să i se verifice amprentele prin intermediul Sistemului de Autentificare Integrat (SAI); cel de-al doilea punct este cel în cadrul căruia se realizează votul, pe aparatul electronic de vot; al treilea punct reprezintă depunerea votului fizic imprimat pe suport de hârtie în urna special prevăzută pentru colectarea acestora; al patrulea punct este cel în care se face înregistrarea în registrul secţiei de votare, iar ultimul punct prevede aplicarea de cerneală indelebilă (care nu poate fi stearsa, n.trad) pe deget, pentru a atesta exercitarea dreptului de vot.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets