Preşedinta CNE: “Sistemul nostru este cel mai auditat din lume”


CNECaracas, 2 de noiembrie 2015

Preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE) Tibisay Lucena a avertizat că “o grupare” politică naţională este dispusă să “confişte puterea” prin arme nedemocratice dacă nu obţine susţinere la urne.

Tibisay Lucena a asigurat că nerecunoaşterea rezultatelor este o strategie.

Lucena (în interviu în programul televizat ‘Jose Vicente Azi’) a explicat: „Nu putem generaliza, şi trebuie să fim foarte responsabili în această privinţă; nu este un atac (asupra CNE) al unui întreg sector [ci] a unei grupări care insistă, pe căi greşite, în a prelua puterea. Nu caută  jocul politic, ci confiscarea puterii politice pe care nu reuşesc s-o obţină pe calea democractică, cea a voturilor”.

Lucena atribuie originea campaniilor contra CNE “laboratoarelor care lucrează pe la spate pentru a pune în dezavantaj, sub semnul întrebării […], pentru a ignora rezultatul electoral”.

“Când vom da, pe 6 decembrie, rezultatele, acestea vor fi perfecte, legitimate de voinţa poporului exprimată prin vot. Nimeni nu poate avea dubii în această privinţă, pentru că asta e ceea ce vom face, este ceea am făcut dintotdeauna”, a remarcat aceasta.

Este vorba despre un sistem “sigur, cel mai verificabil din ţară, din regiune şi din lumea întreagă”, ale cărui rezultate, “oricare vor fi acestea”, vor exprima voinţa electorului, a insistat aceasta.

În acest sens a remarcat că, spre deosebire de orice altă ţară, în Venezuela există audituri care se realizează înainte, în timpul şi după alegeri, şi că la acestea participă tehnicieni ai partidelor care de asemenea se implică atunci când este vorba de controverse.

Lucena se îndoieşte că ar exista temeri de fraudă: “pentru că sunt partidele cele care verifică şi auditează sistemul electoral în fiecare dintre fazele sale”.

“În alte ţări poate să fie un act de credinţă a crede rezultatele, dar asta nu se întâmplă în Venezuela. Aici, acestea sunt reflecţia fiabilă a voinţei populare şi acesta este un fapt cunoscut de toţi actorii politici”, deşi decizia de a recunoaşte sau nu rezultatele “este o strategie politică” a fiecărei organizaţie, a declarat Lucena.

CNE1În ceea ce priveşte refuzul CNE faţă de Clubul din Madrid, ce reuneşte mai mulţi foşti preşedinţi din ţări în principal sud-americane şi europene, care să participe ca observatori electorali şi să confirme rezultatele din decembrie, Lucena i-a calificat drept “ignoranţi în materie de cunoaştere a sistemului electoral venezuelean”.

Nu sunt observatorii internaţionali cei care garantează onestitatea rezultatelor electorale din Venezuela, ci organizaţiile politice, iar “aici rezultatele sunt auditabile, sunt verificabile” de către tehnicieni din fiecare partid, a insistat preşedinta CNE.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets