Președinte Nicolás Maduro primește Ordinul Național al Cubei, cea mai înaltă distincţie a ţării


NM_ordin_nat_CubaHavana, 18 martie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a primit vineri Ordinul Național „José Martí”, cea mai înaltă distincţie acordată de Cuba.

Ceremonia a avut loc la Palatul Revoluției din Havana, Cuba, și a marcat încheierea agendei de lucru indeplinite de Presedintele venezuelean pe teritoriul antilez pentru a analiza dezvoltarea relațiilor bilaterale și consolidarea legăturilor dintre cele două națiuni.

Înainte de acordarea decoraţiei, autoritățile Consiliului de Stat din Cuba au realizat o scurtă prezentare a șefului de Stat, recunoscând-ul ca primul presedinte chavist care se confruntă cu curaj şi inteligență cu neîncetatele acțiuni de boicot economic și acte intervenționiste  străine şi care, de asemenea, „îşi asumă această misiune o cu o dăruire exemplară, alături de poporul său, continuând marea lucrare a lui Chavez, pentru construirea unei patrii demne, suverane, independente, ce promovează echitatatea și justiția socială, pașnice; precum și transformarea Americii Latine în cea mai mare națiune pentru libertate și glorie”.

„Accept (Decoraţia), deși personal nu o merit. O primesc ca pe un angajament față de idealurile fondatorilor, ca un angajament  de   loialitate   față   de   Fidel (Castro) şi (Hugo) Chávez, loialitate față de poporul nostru, faţă de Cuba lui Fidel, faţă de Revoluție, și faţă de Venezuela, cea a lui Chávez, cea a Eliberatorul Simón Bolívar”, a declarat Preşedintele Nicolás Maduro.

Acesta a mulţumit pentru recunoaştere şi a asigurat că este o „decoraţie a poporului venezuelean care a luptat, care nu se dă bătut, care s-a confruntat cu nenumărate forme de boicot […] O voi duce poporului Venezuelei pentru eroismul său, lupta sa, dragostea sa, loialitatea împărtășită în toţi acești ani”.

Distincţia cu care a fost onorat promotorul independenţei cubaneze –au afirmat autorităţile cubaneze– este „un gest sincer de respect şi dragoste către cordialul şi eroicul său popor. Suntem –precum Martí– fii ai Venezuelei şi fii ai lui Bolívar, şi vom fi mereu dispuşi să servim”.

În acest fel a încheiat şeful Statului venezuelean vizita sa de lucru în Cuba.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets