Președintele Chinei, în vizită în Venezuela, pentru întărirea alianțelor strategice între cele două țări


Caracas, 20 iulie 2014 (MPPRE)

Mandatarii Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, și Republicii Populare Chineze, Xin Jinping, au avut o reuniune bilaterală la Palatul Miraflores, sediul Executivului venezuelean, în cadrul căreia au abordat teme privind întărirea cooperării strategice dintre ambele Guverne.

Din salonul Ayacucho al Palatului Prezidențial, cei doi președinți au oferit o sinteză a temelor discutate în cadrul întâlnirii. Primul mandatar venezuelean a menționat că venirea Comandantului Hugo Chávez la președinția republicii a deschis calea materializării unei lumi noi, ce trebuia să se nască în secolul XXI. A indicat că, din anul 2000 până în prezent, s-a construit un drum important grație președintelui Chávez. Din acest motiv, ambii guvernanți au ridicat, în cadrul întâlnirii lor, la un nivel superior declararea asocierii strategice cu caracter integral între China și Venezuela.

Relația diplomatică dintre cele două națiuni s-a construit de pe pozițiile unei viziuni comune de încredere politică, umană, de cooperare și respect, făcând loc unor planuri cu rezultate concrete, demonstrate prin proiectele în domeniul energetic, financiar, industrial, infrastructură, tehnologie, printre altele.

Spre exemplificare, președintele Maduro a prezentat alianța din industria constructoare de autovehicole, instalarea celei mai mari și mai moderne fabrici de electro-domestice din America Latină, introducerea de tehnologie pentru dezvoltarea sistemului de locuințe în Venezuela, construirea de uzine termoelectrice, construirea unei fabrici moderne de autobuze marca Yutong, construirea Complexului Agro-industrial din statul Miranda și a menționat că este în curs semnarea unei convenții pentru construirea unui al treilea satelit care va potența sfera tehnologică a țării.

Președintele Maduro a afirmat că Venezuela a primit cu deschidere propunerea Chinei, făcută în cadrul reuniunii BRICS, cunoscută ca o combinație a formulei 1+3+6, care se traduce într-un (1) plan pe termen mediu cu viziune comună, trei (3) elemente de dezvoltare a bazei economice și șase (6) arii vitale de dezvoltare economică referitoare la energie, infrastructură, telecomunicații și alte elemente.

La rândul său, Președintele chinez a mulțumit omologului său Bolivarian pentru primirea și afecțiunea exprimată față de poporul chinez. Xi Jinping a menționat că a remarcat pașii înainte realizați în construirea socialismului venezuelean, ratificând că partea chineză are deplină îndredere în întărirea legăturilor de înfrățire și cooperare dintre ambele Guverne. ʺAș dori să spun că prietenia chinezo-venezueleană este, cu siguranță, asemeni fluviului Orinoco, cu o viață lungă și fără sfârșit.ʺ

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets