PREŞEDINTELE MADURO: DIPLOMAŢIA PĂCII AVANSEAZĂ CU PAŞI SIGURI


presedinte_maduro¨Cred că am reuşit reactivarea Acordului de la Geneva şi consider cu adevărat că diplomaţia păcii, bazându-se pe acest Acord, începe să avanseze cu paşi tot mai siguri în procesul care va duce  la o soluţie satisfăcătoare şi acceptată de către părţile implicate în această controversă istorică¨, a declarat preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, , Nicolás Maduro Moros, după reuniunea pe care a avut-o miercuri cu delegaţia Comisiei Tehnice a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Prin declaraţiile oferite de la Palatul Miraflores a informat că la această întâlnire s-au trecut în revistă propunerile aflate în lucru pe baza Acordului de la Geneva.

Miercuri s-a convenit şi asupra unei a doua runde de dialog cu comisia tehnică ce se va desfăşura în luna noiembrie. ¨Am stabilit ca în luna noiembrie Comisia Tehnică a Organizaţiei Naţiunilor Unite să efectueze o a doua rundă de discuţii şi ne dorim¨ ca la această dată ¨să se poată produce o apropiere de poziţie cu consimţământul părţilor, aşa cum spune Acordul de la Geneva. Şi mai mult, sperăm ca secretarul general Ban Ki Moon, să poată anunţa cât mai curând o serie se iniţiative, decizii şi acţiuni care să stabilească o direcţie pe cale diplomatică, politică şi istorică îi care să se îndrepte către o soluţie a disputei asupra  Guayanei Esequiba”.

Preşedintele a calificat lucrările  cu Comisia Tehnică drept fructuoase şi în sensul direcţiei stabilite recent la New York cu ocazia celei de-a 70-a Adunări Generale a Naţiunilor Unite, iniţiativă ce evoluează pozitiv, a afirmat Şeful Statului.

A concluzionat că întâlnirea a servit şi drept moment prielnic de a expune întregul proces istoric al Guayanei Esequiba venezuelene, precum şi importanţa Acordului de la Geneva ca act ce obligă părţile implicate.

De asemenea, a indicat şi faptul că a beneficiat de această oportunitate pentru a reaminti diverse momente istorice pe care¨le-am trăit începând din 1966 şi până în 2015, şi cum înfăptuirea Revoluţiei Bolivariene a adus o schimbare a perspectivei în sensul prieteniei, cooperării şi înfrăţirii între popoarele Republicii Cooperative Guyana şi cel venezuelean şi cum, în acest context, Comandantul nostru mereu a susţinut principiul diplomaţiei păcii şi anume: a merge pe calea Acordului de la Geneva către o soluţie istorică¨.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets