PREȘEDINTELE MADURO EVIDENȚIAZĂ COMEMORAREA CELEI DE-A CINCIZECIȘIUNA ANIVERSĂRI A SEMNĂRII ACORDULUI DE LA GENEVA CU PRIVIRE LA TERITORIUL ESEQUIBO


REPUBLICA BOLIVARIANĂ VENEZUELA
MINISTERUL PUTERII POPULARE PENTRU RELAȚII EXTERNE

COMUNICAT

„Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, în numele statului venezuelean și îndeosebi a poporului său, elogiază comemorarea celei de-a cincizecișiuna aniversări a semnării Acordului de la Geneva din 1966, normă juridică internațională care stabilește justețea și legitimitatea pretențiilor statului venezuelean asupra teritoriului Esequibo, care are ca obiectiv rezolvarea pe cale pașnică și identificarea, împreună cu Republica Cooperativă Guyana, a unei soluții practice, acceptabile și satisfăcătoare pentru ambele părți.

Prin semnarea acestui Tratat, sunt recunoscute drepturile suverane ale Venezuelei asupra Teritoriului Esequibo, ceea ce ne determină să depășim diferendele moștenite ca urmare a deposedării frauduloase efectuate de Imperiul Britanic împotriva patriei noastre. Acordul de la Geneva din 1966 inaugurează misiunea istorică de a rezolva această controversă teritorială prin negocieri politice.

Judiciozitatea acestui Acord a acordat o preeminență aparte, mijloacelor de soluționare pacifice, politice și negociate, asigurând conviețuirea pașnică a celor două națiuni surori. Lecție indispensabilă în fața realității altor cazuri în care, absența regretabilă a unui tratat similar s-a transformat în conflicte armate. Din acest motiv, Republica Bolivariană Venezuela sărbătorește data de 17 februarie 1966, ca un jubileu al Diplomației Bolivariene a Păcii și Dreptului Internațional Public.

La 51 de ani la intrarea în vigoare a acordului, Venezuela și-a demonstrat angajamentul ferm pentru pace, legalitate și repectarea necondiționată a principiilor Dreptului Internațional Public, ca fundamente unice în vederea înaintării pe o cale sigură care va duce la soluționarea acestei controverse, și la salvgardarea drepturilor suverane inalienabile asupra Teritoriului Esequibo”.

Caracas, 17 februarie 2017

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets