PREȘEDINTELE MADURO ÎI VA SOLICITA LUI BAN KI-MOON CONVOCAREA UNEI ÎNTÂLNIRI ÎNTRE VENEZUELA ȘI GUYANA PENTRU A DELEGA UN MEDIATOR ÎN CADRUL CONTROVERSEI TERITORIALE


Palatul Legislativ Federal, Caracas.

NM1Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, va solicita secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, desemnarea unui mediator pentru a trata problema conflictului limitrof cu Guyana.  Metoda Mediatorului este un mecanism asumat de Venezuela și Guyana încă din anul 1989 (deși a fost aprobat cu doi ani înainte) pentru soluționarea deposedării  teritoriale a Venezuelei de către imperiul britanic, care menține în dispută 159 542 km2 , extindere teritorială a Esequibo.  Acordul de la Geneva din 1966 este singurul document recunoscut de Venezuela pentru discuții. ”În cadrul Acordului de la Geneva, Totul; în afara Acordului de la Geneva, Nimic. Aceasta este poziția noastră legală, oficială”, a declarat Șeful Statului în cadrul alocuțiunii sale în Parlament, moment în care a respins și toate acțiunile recente de  nerecunoaștere a documentului, întreprinse de Guyana.

”Voi lua legătura eu, personal cu Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite, pentru a convoca o întâlnire între părți, în termenii Acrodului de la Geneva, cât mai curând posibil, pentru a putea avansa în desemnarea următorului mediator”, a spus mandatarul.

Încă din luna martie, Ministerul de Externe venezuelean a emis un comunicat prin care solicita ”fără rezerve sau ezitări, într-o manieră pacifistă, legitimă și legală, prin intermediul Mecanismului de Mediere al Secretarului General al Națiunilor Unite, ca metologie optimă și convenabilă pentru asumarea bilaterală și prietenoasă, fără intervenția iritantă a factorilor externi, începerea negocierilor pentru a putea ajunge la soluția practică și satisfăcătoare pentu ambele părți”.

Președintele venezuelean a declarat: ”Mediatorul este drumul pentru ca Guyana să se așeze la masa negocierilor pentru a rezolva deposedarea teritorială a Venezuelei de către imperiul britanic”.

V_G1Guyana, cu ajutorul Exxon Mobil, avansează exploatările din Zona aflată în dispută, acțiune care sub orice formă încearcă să afecteze climatul de înțelegere și pace din Caraibi.

În timpul mesajului său transmis națiunii, mandatarul venezuelean a explicat detaliat conflictul limitrof cu Guyana, bazându-se pe material grafic și documentar, detaliind încă din 1810 această deposedare teritorială a Venezuelei din partea imperiului britanic.

ÎNTÂLNIRE CU CELAC ȘI TURNEUL ÎN CARAIBI

Altă metodă anunțată de către mandatar a fost decizia de a forma o Comisie Specială care ar trebui să solicite o întâlnire cu Troika Comunității Americii Latine și Caraibe (CELAC) pentru a expune impasul cu Guyana.

”Se va solicita președintelui Ecuadorului, ca lider pro-tempore al CELAC, ca troika să se reunească pentru a discuta despre conflict”, a spus acesta.

De asemenea, a cerut ca acestă comisie să pornească în Caraibi și America Latină pentru a explica motivele Venezuelei pentru a lupta pentru drepturile sale asupra Esequibo, conform dreptului internațional.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets