Preşedintele Maduro insistă ca ONU să fie garantul păcii mondiale


presedintele_maduroNew York, 29 septembrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

„A sosit momentul decisiv –în secolul XXI- pentru construirea lumii multipolare şi multicentrice, fără hegemonii, o lume a egalităţii”. Declară preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela,  Nicolás Maduro Moros, în cea de-a doua intervenţie a sa în plenul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) unde a avut loc a 70-a Adunare Generală a organismului multilateral.

Preşedintele venezuelean a reflectat asupra evenimentelor emblematice ce s-au desfășurat în plin secol XXI şi care au marcat un nou drum pentru istoria transformării geopolitice a ţărilor lumii.

A pus semnul întrebării asupra diverselor conflicte care au făcut să eşueze obiectivele cele mai importante ale cartei Naţiunilor Unite, principii sfărâmate de

puterile imperialiste care  nu încetează cu pretenţiile de continuare a instaurării colonialismului în lume.

A afirmat că în cadrul aceastei Adunări s-au abordat la nivel înalt temele războiului şi păcii, teme ca cea a războiului injust care a ucis milioane de oameni în Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

„Astăzi ar trebui să existe o recunoaştere oficială a erorilor tragice care s-au comis prin invadarea, bombardarea şi purtarea în războaie a popoarelor înfrățite ale planetei”, a comentat.

A dat ca exemplu războaiele din Afganistan, Irak, Libia şi Siria, care au condus la mai multă sărăcie, distrugere şi terorism din lăcomia puterilor străine îndreptată către resursele energetice ale acestor ţări.

„Nimeni nu este îndreptăţit în această lume, nici de către Carta Naţiunilor Unite, nici de către un alt drept, să judece regimul politic al altor ţări şi nici să pretindă schimbarea de regim în niciun guvern şi niciun sistem al lumii”, a asigurat Maduro.

A subliniat că „Noi, popoarele planetei, suntem dispuse azi în 2015, să salvăm umanitatea de flagelul inegalităţii, de sărăcie, de furt, de exploatare, care se constituie în adevăratele cauze ale războaielor pe care le-am cunoscut”.

A insistat că ONU trebuie să fie garantul păcii în Siria, „încă mai este timp să fie oprită o tragedie şi mai mare, terifiantă şi sângeroasă, la fel ca cea pe care am trăit-o în Afganistan sau ca cele petrecute consecutiv în Irak şi Libia”.

A sprijinit iniţiativa preşedintelui rus Vladimir Putin, care a propus constituirea, în cadrul ONU, a unei noi alianţe de pace.

„Din cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Venezuela, în calitate de membru ne-permanent va aduce spre dezbatere o propunere în vederea protejării poporului din Siria şi a combaterii grupărilor care instigate şi finanțate de către occident, vin să impună teroarea, moartea şi distrugerea”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets